Befagyasztották a futsal- és a női labdarúgóidényt is

Zátyi Tibor 2020. május 11., 20:52

A Román Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján közzétett információk szerint a sürgősségi bizottság döntött: befagyasztja a labdarúgó 3. Ligát, a női bajnokságokat és a teremlabdarúgó-idényt is.

Idén is a Csíkszeredai Imperial Wet és a Galaci United között dől el a teremlabdarúgó 1. Liga bajnoki címének sorsa Fotó: Sorin Pană/ Sportul Ilustrat

A labdarúgó 3. Ligából nem esik ki senki, viszont lesz feljutó a 2. Ligába, két csapat neve már ismert: az 1-es szériából az éllovas Bákói Aerostar, a 4-es szériából pedig az U Craiova 1948. A 2-es szériában az Unirea Slobozia és a Mostiștea Ulmu, a 3-as szériában a Porgresul Spartac és a CSM Slatina, míg az 5-ösben a Lénárdfalvi Comuna és a Nagybányai Minaur játszik kétmeccses csatát a feljutásért, mivel a csapatok között legfeljebb három pont különbség volt a bajnokság leállásakor.

{A}

A 42 megyei bajnokság (4. Liga) győzteseit hármas csoportokba fogják sorsolni (a csapatok földrajzi elhelyezkedése alapján) és a minitornák győztesei feljutnak a harmadosztályba. A csoportok sorsolását később végzi el a szövetség.

A 3. Ligában az ősszel kezdődő következő szezonban továbbra is öt csoport marad, amelyekben 18 csapat lesz az eddigi 16 helyett.

Csak a bajnoki címért folytatják

A sürgősségi bizottság befagyasztotta a teremlabdarúgó-bajnokságokat. A 2. Ligából az első két helyezettnek joga van elindulni az 1. Liga következő idényében. A Luceafărul Buzău a másodosztály rájátszásában kilenc ponttal az élen áll, a második és a harmadik helyen pontazonossággal nyolc egységgel a Kézdivásárhelyi SE és a Jászvásári Futsal Poli, míg a Gyergyóremetei Kereszthegy negyedik hét ponttal. Kérdés, hogy miként döntenek majd a feljutókról.

A következő idényben a tervek szerint legfeljebb kilenc együttes alkotja majd a teremlabdarúgó 1. Liga mezőnyét.

Nem lesz több bajnoki meccse a Futsal Klub Székelyudvarhelynek ebben az idényben Fotó: Pál Árpád

Az élvonal alsóházi rájátszásának is vége, nem esik ki senki. A felsőházban az élen lévő két együttes, az ezüstérmes Galaci United és a címvédő Csíkszeredai Imperial Wet küzd majd a bajnoki címért, a tervek szerint oda- és visszavágó alapon. A további részleteket, illetve az első meccs házigazdájának sorsolását a későbbiekre ígérte a szövetség.

A nők sem fociznak ebben a szezonban

A női labdarúgó-bajnokságoknak is vége. A 2. Ligába a harmadosztály csoportjainak első helyezettjei automatikusan feljutnak. Kivételt képez a 4-es csoport, ahol az FK Csíkszereda egy ponttal vezet a Bákói Măgura előtt, a feljutás itt is oda-visszavágós rendszerben dől el. A másodosztályból nem esik ki senki, míg feljut az élvonalba a két széria első helyezettje, az I-esből a Bukaresti Carmen vagy a Románvásári Sárga Rókácskák, illetve II-esből a Banat Girls.

A női bajnokság lezárásáról még egyeztetnek egymással a szövetség és a csapatok képviselői Fotó: Erdély Bálint Előd

Az 1. Ligától sem lesz búcsúzó, ám az, hogy ki lesz a bajnok, vagy melyik csapat fogja Romániát képviselni a labdarúgó Bajnokok Ligájában, arról a szövetség egyeztetni fog az első hat helyezett csapat vezetőjével. A női 1. Liga következő szezonja 14 csapatos lesz.