Leaszfaltozták a községi utakat Kászon községben, de még lesz munka bőven

Kovács Attila 2020. május 12., 12:19

Akárcsak a csíki községek többsége, Kászonaltíz is a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) által korábban biztosított összegekből korszerűsítette a községi utak jelentős részét. A munkálatokat befejezték, a járdaépítés és a sáncok kialakítása viszont későbbre marad.

Új burkolat a kászoni utcákon. Jelentős korszerűsítés történt Fotó: Forrás: Kászon község/Facebook

Két külön projektre nyert finanszírozást a PNDL biztosította keretből Kászon község 2017-ben, a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás után a székelyudvarhelyi Multipland Kft.-t bízták meg a munkálatokkal. Az első beruházás, a Kászon-patakon átívelő új kászonjakabfalvi híd már tavaly tavasszal elkészült, miután a régi építményt elbontották.

{A}

Nagyobb összeget, 5 millió lejt közel 8 kilométeres hosszúságban községi besorolású útszakaszok korszerűsítésére lehetett felhasználni,

tavaly az alapozás után a különböző szélességű utcák aszfaltozását kezdték el Kászonaltízen, Kászonfeltízen, valamint Kászonjakabfalván.

A munka nagy részét 2019-ben el is végezték, idén április végére pedig minden kijelölt utcában új burkolat készült, a szükséges útfestést is befejezték.

Fotó: Forrás: Kászon község/Facebook

Várni kell a sáncokra, járdákra

Kérdésünkre András Zoltán kászoni polgármester azt mondta, a községben már csak az utcák töredéke maradt aszfaltburkolat nélkül, de ezeket is szeretnék a későbbiekben leaszfaltozni, további pályázati lehetőségeket kihasználva.

A most befejezett munkálatok során nem készültek új csapadékvíz-elvezető sáncok az utak mentén, hanem a meglévőket tisztították ki.

A községvezető szerint ennek legfőbb oka, hogy még egy jelentős közműépítés előtt áll a község, a Harvíz Rt. regionális víz- és csatornaszolgáltató következő európai uniós támogatású nagyberuházása részeként.

Kászonban 3,7 millió euró értékű munkálat során új ivóvízhálózatot készülnek építeni a telekhatárokig, a rendszerhez két víztartály is tartozik, amelyek Kászonaltízen és Kászonújfaluban lesznek.

A polgármester elmondta, mivel a vezetéképítéshez ásni kell, a korszerűbb vízelvezető árkok, illetve járdák elkészítése csak a vízhálózat kiépítése után történhet meg, még akkor is, ha ezt a helybéliek egy része nem érti meg.

Az új burkolat későbbi feltörésének megelőzése érdekében hívták fel a község lakóinak figyelmét a már korábban elkészült szennyvízhálózatra történő csatlakozásra is, ezt a legtöbben időben megtették – számolt be András Zoltán.