Felmérést készítettek arról, hogy hány tanulónak nincs hozzáférése az online oktatáshoz

Széchely István 2020. május 17., 18:29

Hargita és Maros megyében megközelíti a 13 ezret azoknak a diákoknak a száma, akik nem rendelkeznek semmilyen internetre csatlakoztatható digitális eszközzel, így nincs hozzáférésük az online oktatáshoz.

Digitális felzárkóztatás. Pótolná az eszközhiányt a szaktárca, hogy minden diáknak legyen lehetősége részt venni a távoktatásban Fotó: 123RF

Jóváhagyta a kormány az oktatási tárca költségvetésének a kiegészítését 150 millió lejjel, hogy a minisztérium internetre csatlakoztatható eszközöket vásárolhasson a nehéz anyagi helyzetben élő diákok számára, akiknek jelenleg nincs hozzáférése az online oktatáshoz. A megyei tanfelügyelőségekkel hétfőn, videokonferencián egyeztetett az oktatási miniszter a programmal kapcsolatos teendőkről. A tanfelügyelőségek a szaktárca kérésére már felmérést készítettek arról, hogy a megyékben hány olyan diák van, akinek szüksége van az állami segítségre, az adatokat egy központi nyilvántartásban összesíti a szaktárca hétfőn.

Hargita megyében 3404 diáknak nincs semmilyen internetre csatlakoztatható digitális eszköze, azaz sem okostelefonnal, sem táblagéppel, sem laptoppal, illetve asztali számítógéppel nem rendelkeznek

– tájékoztatta a naprakész adatokról a Székelyhont Demeter Levente, Hargita megyei főtanfelügyelő. Hozzáfűzte: ez az adat csak az iskolásokat foglalja magában, az ovodáskorúakra nem terjed ki. Ugyanakkor ebben azok sincsenek benne, akik ugyan rendelkeznek digitális eszközzel, de nincs internethozzáférésük. Utóbbiaknak a száma valamivel nagyobb az említett adatnál, ugyanis feltételezése szerint akiknek nincs eszköze, az interneteléréssel sem rendelkezik, ugyanakkor vannak olyanok is, akiknek van számítógépe, de nincs internethozzáférése.

Demeter Levente elmondta, akik nem rendelkeznek internethozzáféréssel, azok nem kapnak eszközöket, ugyanis –

egyelőre hivatalosan még meg nem erősített információk szerint – a szaktárca fél éves mobilinternet-előfizetéssel adja majd át a rászoruló diákoknak a megvásárolandó eszközöket.

Erre azonban feltételezése szerint csak ősszel kerül majd sor, egyrészt azért, mert a program lebonyolítása, a közbeszerzési eljárás hosszadalmas, másrészt pedig azért, mert a tanév rövidesen véget ér.

{A}

A tanfelügyelőség képviselői egyébként szeretnék, ha a megyei prefektusi hivatallal, illetve a megyei tanáccsal közösen a mobilszolgáltatóknál el tudnák érni azt, hogy bizonyos térségekben javítsanak az internet-lefedettségen a telekommunikációs cégek – közölte Demeter Levente, hozzáfűzve, hogy a kezdeményezés még az elején jár, ezért bővebb információval nem is tud szolgálni róla.

Maros megye: közel tízezer jogosult

Maros megyében megközelíti a tízezret azoknak a diákoknak a száma, akiknek az eszközhiány miatt nincs hozzáférése az online oktatáshoz. Illés Ildikó, helyettes főtanfelügyelő elmondta, friss összesítésük szerint

megyeszerte 9286 diák – az összes tanuló 11,6 százaléka – nem rendelkezik internetre csatlakoztatható digitális eszközzel, és valószínűleg internethozzáféréssel sem.

A program részletei még nem ismertek, de véleménye szerint az internethozzáférési lehetőségről majd a települések vezetősége kell gondoskodjon a rászoruló diákok számára. Ugyanakkor tudomása szerint Maros megyében voltak telekommunikációs cégek is, amelyek felajánlották, hogy a rendkívüli helyzet idejére bekötik az internetet a nehéz helyzetben élő diákok otthonába.

Az most induló program sikerével kapcsolatban azonban vannak kisebb kételyei, ugyanis – mint mondta –, az Euro200-as programban, vagyis a szegény családokban élő diákok számítógépvásárlására állami támogatást biztosító programban is voltak korábban olyan jogosultak, akik eladták a támogatásból megvásárolt eszközöket.

PSD szóvivő: mintegy egymillió gyermeknek nincs hozzáférése az online oktatáshoz

Közel egymillió gyermeknek nincs hozzáférhetősége jelenleg az online oktatáshoz – jelentette ki Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője, felszólítva a hatóságokat, hogy oldják meg ezt a problémát. Az oktatási miniszter legutóbb azt mondta, hogy csak 250 ezer tanulónak nincs hozzáférhetősége az online oktatáshoz, azonban az IRES felmérése szerint 903 870 gyermek van ebben a helyzetben, mutatott rá a szociáldemokrata szenátor az Agerpres tudósítása szerint. Felszólította a kormányt, hogy sürgősen tegye lehetővé az oktatáshoz való hozzáférést ezen gyermekek számára is, mivel az alkotmány minden gyermek számára szavatolja az ingyenes oktatást. A kormány május 7-ei ülésén elfogadott határozata értelmében 150 millió lejt különít el, hogy táblagépeket vagy laptopokat vásároljon azoknak a diákoknak, akik anyagi okok miatt nem férnek hozzá technikához, hogy online kapcsolatot tudjanak tartani az iskolával. Monica Anisie oktatási miniszter szerint a tanfelügyelőségek összesített adatai értelmében mintegy 250 ezer tanulónak van szüksége ezekre az eszközökre.