Vége a 3. Ligának, nem esik ki senki

Zátyi Tibor 2020. május 07., 21:19

A Román Labdarúgó-szövetség csütörtökön befagyasztotta a 3. Liga küzdelmeit, nem lesz kieső, továbbá megváltoztatta az osztályozó lebonyolítását.

Egy bajnokit rendeztek meg a tavaszi visszavágókból, 16 fordulót követően vége a 3. Ligának. Archív Fotó: Veres Nándor

Videokonferencián tárgyalt a szövetség elnöke, Răzvan Burleanu a harmadosztályos klubok képviselőivel, és arra a következtetésre jutottak, hogy

befagyasztják a koronavírus-járvány miatt március közepén, az első tavaszi fordulót követően félbeszakadt 3. Liga küzdelmeit. Ezt a versenyben maradt hetvennyolc klub közül ötvenen támogatták.

Nem lesz kieső, bajnokot viszont fognak hirdetni, tehát lesz feljutó a 2. Ligába – ez okozta a legnagyobb vitát. Jelenleg a Bákói Aerostar (1-es széria), Unirea Slobozia (2-es), Progresul Spartac (3-as), U Craiova 1948 SA (4-es) és Lénárdfalva áll az élen, hogy végül ki jut fel, azt később fogják pontosítani.

„Az elnök felvázolta a jelenlegi helyzetet, és szinte mindenkinek az volt a véleménye, hogy az egészségügyi minisztérium által meghatározott megszorítások között lehetetlen lenne elkezdeni az edzéseket. Ez még az első ligás csapatoknak is gondot fog okozni, hiszen óriási az anyagi vonzata, nagyon kevés csapatnak van olyan saját sportbázisa, ahol egy helyen legyen szálloda, étterem, edzőterem” – mondta László Zsolt, a Székelyudvarhelyi FC csapatmenedzsere.

{K1}

A megyei bajnokságokból nem 21, hanem csak 14 csapat fog feljutni, ezek kilétét pedig három együttest felvonultató miniturnékon fogják majd eldönteni. Mivel nem lesz kieső, megnő a harmadosztály mezőnye,

90 csapat lesz a 2020–2021-es szezonban, az eddig 16 csapatos csoportok 18 fősre duzzadnak majd.

A járvány előtti, februári sorsolás szerint Hargita és Szeben megye bajnokai csaptak volna össze a 3. ligás selejtezőn, ám ez biztosan változni fog. Hargita megyében jelenleg a nyugati csoportban a Székelyudvarhelyi Sporting, míg a keletiben a Gyergyószentmiklósi VSK vezet, nagy valószínűséggel ez a két csapat játssza majd a megyei bajnoki döntőt.