A Sepsi-SIC arra számít, hogy kihirdetik a női kosárbajnokság győztesének

Horváth Bálint Ottó 2020. május 07., 13:09

Minden bizonnyal véget vetnek az élvonalbeli kosárlabda-bajnokságok szezonjának. A hazai sportági szövetség egyelőre nem hozott végleges döntést, de minden jel arra mutat, hogy nem lesz folytatás. A kérdés már csak az, hirdetnek vagy nem bajnokot.

A sepsiszentgyörgyiek megküzdöttek az első helyért, és teljesen megérdemelnék a bajnoki címet. Archív Fotó: Gábos Albin

Már két hónap telt el azóta, hogy a női és a férfi bajnokság küzdelmeit felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt. Időközben a klubok külföldi kosárlabdázóinak nagy része hazautazott, és mivel világszerte különböző intézkedések vannak érvényben, nem valószínű, hogy ebben az időszakban visszatérnek az országba.

{A}

A női bajnokságban címvédő Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC ügyvezető igazgatója, Rusz István megkeresésünkre közölte, vélhetően május 15. után dől el a bajnokságok sorsa, de

szinte biztosra vehető, hogy nem lesz folytatása a szezonnak.

„Ez lehetetlen, mert az idegenlégiós játékosaink nem tartózkodnak Sepsiszentgyörgyön, továbbá nincsenek repülőjáratok, más országokban ugyanis még nem oldották fel a karantént. Tehát hiába hozták meg azt a határozatot, hogy a szükségállapot lejártával el lehet kezdeni a felkészülést, már semmit nem változtat a helyzeten. Nem hiszem, hogy van egy olyan klub az országban, amely saját sportbázissal rendelkezik. Arra számítunk, hogy a következő szezont előkészítő nyári felkészülésen már normális körülmények között tudunk edzeni” – nyilatkozta a sportvezető.

Fotó: Sánta Imre

Rusz István hangoztatta, mindemellett bajnokot kellene hirdetni, mivel

a női mezőnyben az alapszakasz befejeződött, és a nemzetközi szövetség ajánlása szerint ebben az esetben ez kell legyen a megoldás a szezon lezárására.

„A hazai szövetség azonban kissé megijedt attól, hogy két különböző eset van, hiszen a női bajnokságban ugyan már lejárt az alapszakasz, de a férfiaknál még több forduló volt hátra. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehetne így végeredményt hirdetni, ezt ugyanis semmi nem tiltja.

Mindenképpen az lenne a legracionálisabb döntés, ha minket hirdetnének ki bajnoknak, mert úgy gondolom, megküzdöttünk az első helyért.

A szezon félbeszakításakor a női Nemzeti Ligában a Sepsi-SIC tizenhárom győzelemmel és egy vereséggel zárta az alapszakaszt, három ponttal előzte meg a 10–4-es mérleggel rendelkező, rivális Szatmárnémeti VSK-t. A férfi mezőnyben viszont másabb a helyzet, hiszen a csapatoknak még hat mérkőzést kellett volna lejátszaniuk a rájátszásig, ráadásul a Kolozsvári U és a Nagyváradi VSK azonos pontszámmal állnak az élen.