Versenynaptárban maradt a székely körverseny

Dobos László 2020. május 06., 14:46

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) a hivatalos honlapján hozta nyilvánosságra a koronavírus-járvány miatt átalakított 2020-as új versenynaptárát, amelyben módosítatlan időpontban, augusztus 4–8. között szerepel Székelyföld Kerékpáros Körversenye.

Hargita és Kovászna megye legszebb helyein haladt a kerékpáros karaván Fotó: Halmágyi Zsolt

Eredetileg négy országúti körversennyel szerepelt Románia az UCI-versenynaptárában, ezek közül azonban a világjárvány kitörése után a Bihari Körversenyt törölték. „Első nagy viadalunk a júliusra tervezett Szebeni Körverseny lenne, ez azonban kérdéses.

Az augusztus elejére tervezett székelyföldi-, illetve a szeptemberre időzített román körversenyről később döntünk.

Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterrel, a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny szervezőbizottságának igazgatójával úgy egyeztünk, hogy május 15. után leülünk, megtárgyaljuk a kialakult helyzetet. A román körversenyről pedig júniusban dönt a Román Kerékpáros-szövetség vezetősége és a főtámogató” – nyilatkozta a Székelyhonnak Novák Károly Eduárd, a Román Kerékpáros-szövetség elnöke.

{A}

Csíkszereda sportbarát városvezetése és a helyi kerékpáros klub (Tusnad Cycling Team) kezdeményezésére 2007-ben szervezték meg első alkalommal Székelyföld Kerékpáros Körversenyét, mely 2008-tól már a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában is szerepel. Tavaly nyáron 13. alkalommal haladt át Hargita és Kovászna megyék útjain a kerékpáros karaván, amely a német Jonas Rapp győzelmével zárult.

Megvan a három nagy körverseny új időpontja

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) a hivatalos honlapján hozta nyilvánosságra a koronavírus-járvány miatt átalakított 2020-as új versenynaptárát, így a három nagy országúti kerékpáros-körverseny, a Tour de France, a Giro d'Italia és a La Vuelta új időpontját is.

A La Vueltát a szervezők kérésére egy héttel lerövidítették, így az október 20-án kezdődik és november 8-án zárul majd. Az eredeti tervek szerint májusban rajtoló Giro d'Italia marad háromhetes, így azonban részben fedésben lesz a Vueltával, mivel az olasz körversenyt október 3–25. között rendezik meg.

A Giro első három szakaszát Magyarországon, a Vueltáét Hollandiában rendezték volna – utóbbit már hivatalosan is törölték az útvonalból, az olaszok pedig valószínűleg új szakaszokat jelölnek ki. Budapest 2021-ben, a hollandiai Utrecht pedig 2022-ben szeretne otthont adni a nagy rajtnak.

Az eredetileg június 27-én kezdődő Tour de France-t a szervezők előzetes kérésével összhangban augusztus 29. és szeptember 20. között rendezik meg idén.