Még idén elkészülhet a keresztúri kisvágóhíd, de csak jövőre működhet

Fülöp-Székely Botond 2020. május 07., 08:56

Összesen hárommillió lej értékű beruházás kivitelezése van folyamatban Székelykeresztúron, többek között a kisvágóhíd építkezései. A munkálatok év végéig befejeződhetnek, de a létesítmény üzembe helyezése jövőre marad.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Zajlik a székelykeresztúri Kordaberek utcai kisvágóhíd megépítése – közölte Rafai Emil polgármester. Mint mondta, már elkészült az épület külső része, amelyet szigeteltek is, jelenleg a belső munkálatokkal dolgozik a megbízott cég. A szükséges berendezéseket ugyanakkor már tavaly megvásárolta az önkormányzat.

{A}

Nagyobb munkálatnak számít még a területrendezés, amelyet a későbbiekben végez el a kivitelező. A polgármester szerint már idén befejeződhet az építkezés, azonban a létesítmény beüzemelése jövőre várható.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Rafai Emil hangsúlyozta, nem véletlen a kisvágóhíd elnevezés, hiszen kisebb kapacitású létesítményről van szó. Ez azt jelenti, hogy

egy nap alatt legtöbb öt tehenet vagy tíz disznót, esetleg húsz juhot, kecskét lehet levágni.

Az még viszont a jövő titka, hogy ki fogja üzemeltetni a létesítményt, hiszen nem tudni, hogy mennyire jövedelmező a kisvágóhíd fenntartása.

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Nem csak helyi, de az egész térséget érintő projekt a kisvágóhíd megépítése, hiszen fontos, hogy ne kereskedők bevonásával történjen a háziállatok értékesítése, hanem maguk a gazdák adhassák el a húst. Így jó eséllyel a helyiek asztalára is jut majd a térségben megtermelt javakból” – jelentette ki Rafai Emil. Éppen ezért Hargita Megye Tanácsa 2,4 millió lejjel támogatta a megvalósítást, de a helyi önkormányzat is hozzájárult lehetőségei szerint. A teljes beruházáshoz további 400 ezer lejre lesz szükség. Eddig egyébként a munkálatok összértékének felét fizette ki az önkormányzat.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd