Sokakat adakozásra ösztökélt a járványhelyzet, ez Gyergyóremetén sem volt másként

Gergely Imre 2020. május 05., 18:46

Egészségügyi maszkok beszerzéséhez adományozott jelentős összeget egy gyergyóremetei lakos a helyi egészségháznak a járványhelyzet első időszakában. A felajánlás példátlan adakozást indított el.

Fotó: Gyergyóremete.ro

Az adományok száma és mértéke mindenkit meglepett: nagyon sok gyergyóremetei lakos, illetve innen elszármazottak segítettek adományaikkal a helyi egészségháznak.

Vannak akik 50 lejt tudtak hozzátenni a közös ügyhöz, mások több millió forint értékben segítettek.

{A}

A támogatók neve és adományaik nagysága nyilvános, ezeket rendszeresen közlik a község Facebook-oldalán.

Többnyire pénzösszegek érkeztek, de voltak, akik több ezer darab kesztyűt, maszkot, arcpajzsot, védőruhát, egyszer használatos gyógyítási eszközöket vásároltak a remetei egészségügyi ellátásban dolgozók számára.

Nemrégiben két darab ózongenerátor érkezéséről számolhattak be. A beérkezett és folyamatosan érkező összegek nem csak a jelenlegi járványveszélyre való felkészülésre elegendőek, így lehet gondolkodni különböző fejlesztéseken is. „Vannak elképzeléseink a jövőre nézve, de jelenleg nagyon korai lenne erről beszélni. Azt sem tudjuk, meddig tart a járványveszély, mire lehet még szükség a védekezésben. Erre akkor térünk vissza, ha majd túl leszünk ezen a helyzeten” – válaszolt a felvetésre Laczkó-Albert Elemér, a település polgármestere.

Fotó: Gyergyóremete.ro

A mentőállomás is segítséghez jutott

A Hargita megyei önkormányzat múlt heti ülésén 40 ezer lejt szavaztak meg a Gyergyóremetei Egészségház épületében működő mentőállomás finanszírozására. „100 ezer lej mínusznál tartunk, ami abból keletkezett, hogy a mentőszolgálat nem fizet az épület fenntartásáért. Ennek a költségnek a fedezésére érkezik a 40 ezer lejes megyei önkormányzati hozzájárulás” – ismertette Laczkó-Albert Elemér. Hozzátette,

a mentőszolgálat remetei alegysége regionális mentőállomásként volt létrehozva, azaz Gyergyóditró és Gyergyószárhegy, Orotva, és Salamás egy részének lakosságát is ellátja.

Azonban a községek vagy a megyei önkormányzat sem vett részt a 2011 decemberétől működő intézmény fenntartásában. Eddig legtöbb egy-egy kocsi tűzifát küldtek a fűtéshez.