Sokan halogatják az egészségügyi ellátás igénybevételét, attól tartva, hogy megfertőződhetnek

Bíró Blanka 2020. május 05., 21:53

Ne halogassák a súlyos betegségeik kivizsgálását, kezelését – erre kéri az embereket András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója. A keddi online sajtótájékoztatón az igazgató elmondta, az elmúlt időszakban a hazai kórházakban azzal szembesültek, hogy drasztikusan lecsökkent a betegek száma.

Vannak betegségek, amik nem tűrnek halasztást. Nem szabad kivárni velük a járvány lecsillapodását. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A korábban zsúfolt osztályokon – sebészeten, kardiológián, neurológián, gyerekosztályon – alig van beteg. Ezek a kórképek nem szűntek meg, ám

a betegek odázzák, hogy segítséget kérjenek, mert félnek a koronavírus-fertőzéstől

– állapította meg az igazgató.

{A}

Hangsúlyozta: ha a kivizsgálást, a kezelést halogatják,

a betegség súlyosbodhat, nehezebb lesz a lefolyása, bonyolultabb a kezelése.

Arra biztatja az embereket, hogy indokolt esetben mindenképpen forduljanak orvoshoz, keressék a családorvosukat, de a kórháztól sem kell tartani.

Kialakítottunk biztonságos útvonalakat, hogy a személyzet, a betegek ne fertőződhessenek meg. A sürgősségeket ellátjuk, ha szükséges más kórházba küldjük a betegeket

– részletezte András-Nagy Róbert. Mint kifejtette: az onkológiát, a hematológiát és a reumatológiát már két hete különálló épületben újraindították, ám a betegek egy része visszautasította a kezelést, attól tartva, hogy megfertőződik a koronavírussal.

Arra is volt példa, hogy agyvérzésben szenvedő beteg utasította vissza a kórházi beutalást.

Egy elodázott vakbélgyulladásból néhány nap alatt hashártyagyulladás alakulhat ki, a beteg sokkal nagyobb műtéti kockázattal kerül kórházba – mutatott rá a halogatás veszélyeire az igazgató. Meglátása szerint ebben az időszakban nagyobb feladat hárul a családorvosokra, akik a nyilvántartásban levő krónikus betegeikkel is kellene tartsák a kapcsolatot, telefonon a szakorvosok véleményét is kikérhetik, ám sok esetben elkerülhetetlen a kórházi beutalás.

A félelem megalapozatlan, aki kórházba kerül nem fertőződik meg koronavírussal, hiszen minden óvintézkedést meghoztunk, minden esetre találunk megoldást, ha szükséges más kórházba küldjük”

– mondta az igazgató.