A koronavírus-fertőzés súlyosbító körülmény, nem mindig az elhalálozás oka

Bíró Blanka 2020. május 05., 17:08

A járványstatisztikákban jelentett elhalálozások esetében nem mindig a koronavírus-fertőzés okozta a beteg halálát – szögezte le keddi online sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója.

Képünk illusztráció Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Ha a beteg koronavírus-tesztje pozitív, akkor bekerül statisztikába, függetlenül attól, hogy mi okozta a halálát. Az igazgató kifejtette: készítenek egy elemzést arról, hogy a sepsiszentgyörgyi elhunytaknak milyen társult vagy alapbetegségeik voltak.

Kérdésre arra is kitért, hogy

a kórház által kiállított halotti bizonylaton általában szív-és légzés leállás szerepel a halál okaként, nem a vírus-fertőzés.

A járvány kitörése óta a prefektúra összesítése szerint Kovászna megyében hét koronavírussal fertőzött beteg hunyt el. A kórházban április 30. és május 5. között három beteg halt meg. Egy 60 éves férfi kórelőzményében szívbetegség szerepelt, tüdőgyulladással került kórházba, harminc napig lélegeztetőgépen tartották életben. Egy 67 éves nőnek a fertőzés mellett szívbetegsége és más társbetegsége s volt, az intenzív terápiás osztályon hunyt el. Egy 57 éves nő veseelégtelenséggel, nagyon súlyos állapotban sürgősséggel került kórházba, hétfőn veszítette életét, többszöri újraélesztési kísérlet után.

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg 46 koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált beteget kezelnek, közülük négyen vannak súlyos állapotban az intenzív terápiás osztályon.

A fertőző betegségek osztályán 31 beteget ápolnak, közülük három tíz év alatti kiskorú. További tizenegy COVID-19-el diagnosztizált beteget a brassói kórházakból vettek át sebészeti és ortopédiai ellátásra.

András-Nagy Róbert elmondta, további nyolc koronavírus-fertőzés gyanús eset van a kórházban, várják a teszteredményüket. Az ő egészségi állapotuk kielégítő. Április 30 és május 5. között 15 beteget engedtek haza gyógyultan a sepsiszentgyörgyi kórházból.