Elszigetelten, szigorú körülmények között készülhetnek a romániai futballcsapatok

Dobos László 2020. május 05., 12:40

Május 15-étől Romániában újrakezdhetik a felkészülést az egyéni sportokat űzők és a csapatok, de egyelőre csak szigorú szabályok betartása mellett. A csapatsportok képviselői elzártan, elszigetelt edzőtáborok keretében kezdhetik el a felkészülést.

A csapatoknak elszigetelt edzőtáborban kell elvégezniük a felkészülést Fotó: Pinti Attila

Csak a szabadtéri sportokról és csak felkészülésről beszélhetünk, versenyekről és mérkőzésekről egyelőre még nem – hangsúlyozta Ionuţ Stroe sportminiszter, aki keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy „a sportbázisok csak a profiknak, az élvonalbeli csapatok és a válogatottak számára nyílnak meg. A kerékpározás és a futás bárkinek, bárhol az országban engedélyezett lesz május 15-étől, de háromnál többen nem lehetnek egy csoportban”.

{A}

A hivatásos sportolók és a profi csapatok számára rendeletet adott ki a minisztérium, amelyben részletesen leírják az edzőtábori feltételeket. A rendelet szerint minden szövetség vagy klub, amelyik el szeretné kezdeni a felkészülést, saját vagy bérelt sportbázissal kell rendelkezzen, ahová bevonul a csapat és a stáb, és ahol a szabályoknak megfelelően, elszigetelten zajlik majd a munka.

Az edzőtáborba vonulás előtt minden sportolónak és a stáb tagjainak 14 napos karanténba kell vonulniuk, ennek végén pedig kötelező a tesztelés.

A rendelet szerint az edzőtáborokat kiszolgáló személyzet 14 napos turnusokban fog dolgozni, ők két hétig nem hagyhatják el az edzőtábort, és számukra is kötelező a tesztelés. A teszteket a kluboknak vagy a szakszövetségeknek kell beszerezniük – mondta el a miniszter.

Stroe szerint a felkészülésnek négy szakasza lesz: az edzésekre való felkészülés-, az egyéni edzések-, a kiscsoportos edzések és végül a közös edzések időszaka. Ebben a periódusban a sportolók és az edzők nem hagyhatják el az edzőtábort – a kötelező orvosi vizsgákra való vonulás kivételével.

Klaus Iohannis államfő szerint a romániai bajnokságok és versenyek csak akkor kezdődhetnek el újra, amikor a sportolók túl lesznek az ehhez szükséges felkészülési időszakon.