Hargita megyei pénzosztás helyi beruházásokra

Gergely Imre 2020. május 03., 20:55

Többnyire folyamatban lévő beruházásokra juttatott Hargita Megye Tanácsa a jövedelemadó visszaosztásából a legutóbbi ülésén.

A gyergyószentmiklósi Halász utca. Felújítás alatt Fotó: Keresztes Zoltán

Amint Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke és egyben az RMDSZ Gyergyó területi elnöke kiemelte, jelenleg nagyon fontos az, hogy beruházások történjenek, hiszen ezzel is pénz juthat a gazdaságba. A legnagyobb összeg,

egymillió lej Székelykeresztúrra kerül, a térségi kisvágóhíd építésére.

Az összegek mértékét tekintve több „második helyezett” is van: 600 ezer lejt költhet Borszék a kezelőközpont befejezésére, Gyergyóalfalu a Petőfi Sándor Művelődési Ház felújítására, Gyergyóremete a községi piac kiépítésére, Gyergyócsomafalva pedig az útjainak felújítására.

Csíkpálfalva község a csomortáni strand megújulásához kapott 500 ezer lejt. A megyei hozzájárulás többnyire nagyobb értékű beruházások önrészének előteremtésében segíti a helyi önkormányzatokat – közölte Barti.

Folytathatják a gyergyóremetei községi piac kiépítését Fotó: Keresztes Zoltán

Parajdon 420 ezer lej jut az Áprily Lajos-iskola felújítására, míg Gyergyóditró a község központjában álló tömbházakhoz vezető utat és annak környékét teheti rendbe: ehhez kért és kapott 400 ezer lejt.

Gyergyószentmiklósra 500 ezer lej irányoznak elő, amiből részben a felújítás alatt lévő Dózsa György–Békény–Halász utcák kivitelezéséhez, illetve a helyi távhőszolgáltató modernizálásához járulnak hozzá. Gyergyóújfaluban kutat fúrnak, hogy a községben korábban tapasztalt vízellátási gondokat megoldják, míg Gyergyószárhegyen az épülő napközi költségeibe pótolnak be 300–300 ezer lejjel. Az említettek mellett még számos más hasonló vagy kisebb értékű támogatást is „leosztott” a megyei tanács a helyi önkormányzatok beruházásaihoz.