„Receptfüzet” a digitális oktatáshoz

Kovács Eszter 2020. május 03., 16:36

Korábban nem tapasztalt kihívás elé állította a pedagógusokat, diákokat és szülőket is a szükségállapot: az online oktatásra való áttéréshez legtöbb esetben semmilyen szakmai irányítást, útmutatást nem kaptak az érintettek. Erre a helyzetre reagálva jött létre a DiONet projekt.

A digitális oktatási módszerek nem csak járványidőben lehetnek hasznosak. Képünk illusztráció Fotó: MTI/Balázs Attila

A U-Hub Udvarhelyszéki IT&C Közösség indította el a DiONet programot, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézetével partnerségben, a magyarországi Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) szakmai támogatásával.

A didaktikai javaslatcsomag egyfajta „receptfüzet” – így az ötletgazdák, akiknek az a céljuk, hogy segítséget nyújtsanak az oktatás minden résztvevőjének a digitális eszközökkel támogatott oktatási, tanulási és nevelési folyamatok megszervezésében. A dokumentum hivatkozásokat tartalmaz részletesebb hazai és magyarországi didaktikai anyagokra, de

kitér például a szülőkkel való kommunikáció mikéntjére, a diákok munkájának értékelésére, a megváltozott osztályfőnöki feladatokra,

illetve listázza azokat a szakmai Facebook-csoportokat is, ahol a pedagógusok segítséget kérhetnek egymástól.

A projekt részeként tanácsadási és képzési folyamat is elindult – tájékoztatott Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának sajtóosztálya. Ennek támogatására informatikai platformot hoztak létre a kezdeményezők, amely az intézményeken átívelő közösségi kommunikációt és az adatmegosztást segíti. A platformhoz pedagógusok csatlakozhatnak a U-Hub Udvarhelyszéki IT&C Közösség honlapján regisztrációs űrlap kitöltésével, ugyanitt pedig a DiONet javaslatcsomagja is ingyenesen hozzáférhető, letölthető.

A kezdeményezők ugyanakkor hangsúlyozzák, noha a DiONet munkacsoportot a koronavírus-helyzetben hozták létre, a javaslatcsomag nem átmeneti, legtöbb eleme nem (csak) a szükségállapot idejére vonatkozik.