Napi rekordok az aláírásgyűjtésben, de még minden támogatónak kellene hoznia egy embert

Székelyhon 2020. május 03., 16:17

Napi csaknem 50 ezer támogató aláírásról számolt be Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, aki szerint ha „mindenki hoz még egy embert”, sikerre vihetik a nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezést.

A szükségállapot bevezetése előtt nyomtatott íveken is gyűjtötték az aláírásokat. Archív Fotó: Kocsis Boldizsár János

Az utolsó métereken felcsillant a reménysugár a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikerét illetően: elektronikus formában vasárnap délutánig több mint 470 ezren támogatták aláírásukkal a Székely Nemzeti Tanács előterjesztését.

„Túlléptük a napi rekordot, huszonnégy óra alatt 48 808 aláírás. Öt nap van hátra! Ha tart még a magyar csoda, akkor a hosszabbításban minden figyelmünket a négy uniós államra összpontosítjuk, hogy végül meg legyen a hét! A 450 ezer aláírót kérem:

ma és a következő négy napban hozzon mindenki még egy embert!”

– írta vasárnap délelőtt Facebook-oldalán Izsák Balázs. Az SZNT elnöke – az aláírni akarókkal együtt – szombaton még amiatt bosszankodott, hogy műszaki hiba miatt elérhetetlenné vált az Európai Bizottság által működtetett internetes platform. „Az Európai Bizottság hibájából 2000 támogatást veszítünk óránként!” – írta Izsák szombat délelőtti Facebook-bejegyzésében, de szerencsére később kijavították a hibát.

Egyébként újabb és újabb neves magyar közéleti személyiségek írják alá a kezdeményezést. „Ha csak egy picit is együtt érzel a határainkon kívül élő magyar emberekkel, akkor írd alá te is... Én megtettem” – írta Facebook-oldalán Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó.

Hétvégén Hosszú Katinka is aláírta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezését, hogy az Európai Unió a jövőben sokkal jobban figyelembe vegye a különböző régiók nemzeti jellegzetességeit, mint jelenleg – olvasható az Írdalá.hu közösségi oldalán.

Az aláírásgyűjtésről, röviden
  • Az aláírásgyűjtés célja, hogy a kisebbségek által lakott régiók közvetlenül kaphassanak támogatási forrásokat az Európai Unió költségvetéséből. Ezen kívül azt is célozza, hogy az Európai Unió kiemelten támogassa azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő területtől.
  • Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-ig, azaz csütörtökig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel, az Európai Bizottság közmeghallgatást tartson a témában.
  • Eddig csak Romániában, Magyarországon és Szlovákiában sikerült átlépni a lakosságszám-arányos küszöböt, az Unió más országaiban vasárnapig a kötelező szignószám 10 százalékát sem érték el.
  • A petíciót már nemcsak a nemzetiregiok.eu oldalon, hanem az irdala.hu weboldalon is alá lehet írni. 
  • Az aláírásgyűjtés papíralapon is zajlott a szükségállapot bevezetése előtt, ám az így kapott támogató szignókat még nem összesítették. Az RMDSZ közel 150 ezer, papíron gyűjtött aláírást adott át az SZNT-nek.