Akár játék nélkül is feljuthat a Bölények Ligájába a Szejke SK

Zátyi Tibor 2020. április 30., 13:47

A Román Kézilabda-szövetség igazgatótanácsa pár nap múlva ismét összeül, hogy újabb döntéseket hozzon a bajnokságokkal kapcsolatban. A lehetőségek között szerepel a pontvadászatok pályán történő befejezése, illetve a befagyasztás is.

A tökéletes alapszakaszbeli teljesítmény kedvező helyzetbe hozta a Szejke SK-t Fotó: Erdély Bálint Előd

A legnagyobb gondot a női élvonal, a Virágok Ligája okozza, hiszen jelenleg a címvédő Râmnicu Vâlcea vezet, a második helyen pontazonossággal az egy meccsel kevesebbet játszott Bukaresti CSM található.

A ProSport szerint három megoldás áll az igazgatótanács előtt:

  • lejátsszák a korábbról elhalasztott AHCM Slobozia–Bukaresti CSM meccset, így a fővárosiaknak saját kezükbe kerül a további sorsuk (Slobozia az utolsó előtti helyen áll a bajnokságban, a Brassói Coronát pedig kizárták), a hátramaradt hét fordulóban pedig meg tudják őrizni elsőségüket;
  • a jelenlegi állásnál befagyasztják a bajnokságot, nem hirdetnek bajnokot, így a Rm. Vâlcea végez az első helyen;
  • a norvég minta alapján zárják a bajnokságot, azaz úgy hirdetnek bajnokot, hogy az eddig gyűjtött pontokat elosztják a lejátszott meccsek számával, ez pedig ismét a CSM-nek kedvez.

Tehát, ha a pályán ér véget a szezon, akkor a CSM lesz a bajnok, ellenkező esetben a Rm. Vâlcea.

A ProSport információi szerint a másodosztály leállásakor feljutási eséllyel rendelkező csapatok több mint fele vállalná a szereplést az első osztályban (ez érvényes a Székelyudvarhelyi Szejke SK-ra is, amennyiben ehhez meg tudják teremteni a kellő gazdasági hátteret).

{K1}

A bajnokságok befagyasztására több javaslata is van a szövetségnek, köztük az is,

hogy a következő szezonban 16 csapatosra növelnék a jelenleg 14 együttest felvonultató élvonalakat, ám a feljutási rendszer több kérdést is felvet.

A norvég minta szerint a férfiaknál a következő a koefficiensek rangsora a másodosztály legjobb nyolc csapata között: Székelyudvarhelyi Szejke SK – 3,00; CSU Suceava – 2,58; CS Magnum Botoșani – 2,58; Nagyváradi VSK – 2,55; CS Medgidia – 2,50; Nagyszentmiklósi Unirea – 2,33; CSM Alexandria – 2,33; Kolozsvári U – 1,75.

Első javaslat: nem lesz kieső a Bölények Ligájából, a másodosztályból a norvég minta szerint két csapat jut fel, és a következő szezonban 16 csapat lesz az élvonalban. Feljut a Szejke SK és a CSU Suceava.

Második javaslat: a Bölények Ligájából a norvég minta szerint kiesik az utolsó kettő és feljut a másodosztály két legjobbja. Kiesik a HC Buzău és a Resicabányai CSM, feljut a Szejke SK és a CSU Suceava.

Harmadik javaslat: selejtezős tornát rendeznek a Bölények Ligája utolsó két, illetve a másodosztály első két együttesével (HC Buzău, Resicabányai CSM, Szejke SK és CSU Suceava).

{A}

A nőknél bonyolultabb a helyzet, itt öt javaslatot vázolt a ProSport. A feljutásra a legnagyobb eséllyel a Galaci CSM pályázik, mellette még a Dacia Mioveni-nek van még komoly lehetősége a Virágok Ligájára. Az élvonalból legfeljebb az AHCM Slobozia eshet ki.

A Marosvásárhelyi VSK jelenleg hatodik helyen áll a legjobb másodosztályos csapatok között,

egyetlen esélye a feljutásra, ha végigjátsszák a szezont.

Az már most biztos, hogy a szövetség végleges döntése nem fog mindenkinek tetszeni, hiszen vannak csapatok, akik számára a bajnokság befagyasztása lenne a legjobb (pl. a Tordai Potaissa így biztosan második lenne a férfi bajnokságban, történelme legjobb helyezése; a Nagybányai Minaur férfi és női együttese jelenleg európai kupát érő helyen található), vagy a folytatás (a Bukaresti CSM női csapatánál a bajnoki cím, a férfiaknál az európai szereplés).