Törölték az összes gyerek- és ifjúsági focibajnokságot az országban

Horváth Bálint Ottó 2020. április 29., 19:59

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) szerdai ülésén úgy döntött, hogy véget vet a 2019–2020-as szezonnak a gyerek és ifjúsági bajnokságokban. Az egyetlen pontvadászat, amely folytatódhat, az U19-es Elit Liga, ennek győztese részt vesz az UEFA Youth League sorozatban.

Nem játszhatnak tovább az ifjúsági csapatok. Archív Fotó: Pinti Attila

A hazai labdarúgást irányító szervezet közlése szerint annak érdekében, hogy megvédjék a gyerekeket, illetve csökkentsék a koronavírus-fertőzés veszélyét, arra a határozatra jutottak, hogy az ország területén működő mind a 31 korosztályos bajnokság jelenlegi szezonját törölni kell. Kiemelték, ezzel a döntéssel

a csapatoknak több idejük lesz előkészíteni a következő idényt, illetve amint minden feltétel adott, az edzések elkezdése legyen a klubok prioritása.

A korosztályos labdarúgó-bajnokságok (az U7-estől az U19-es országos bajnokságig, illetve a futsal U19-es országos és Elit Liga) március 9. óta szünetelnek, amikor az FRF eldöntötte, hogy csak az iskolák újranyitása esetén folytatódhatnak ezek a sorozatok, de

mivel az iskolai évet a hét elején lezártnak tekintették, így a megyei és az országos fociligák sem indulnak újra.

Az egyetlen bajnokság, amely továbbra is felfüggesztés alatt van, az U19-es Elit Liga, amelynek folytatására megpróbálnak megoldást találni, hogy eldöntsék, mely együttes vesz részt az UEFA Youth League következő kiírásában.

Itt az alapszakasz két 12 csapatos csoportban zajlik, a sorozatból egyetlen forduló maradt hátra. Az FK Csíkszereda a keleti csoportban a 4. helyen áll 37 ponttal, az utolsó fordulóban pedig a 36 ponttal az 5. helyen álló FC Voluntari otthonában kellene pályára lépjen. „A tervek szerint mindkét csoportból az első négy-négy együttes folytatja, de konkrét időpontok még nincsenek. Ha lesz folytatás, akkor egy döntetlenre lenne szükségünk az alapszakasz utolsó meccsén a továbbjutáshoz” – mondta el Dusinszky Zoltán, az FK Csíkszereda U19-es csapatának vezetőedzője.

{A}