Kevés az esély a folytatásra a labdarúgó 3. Ligában

Zátyi Tibor 2020. április 29., 14:57

A Román Labdarúgó-szövetség vezetősége kedden videokonferencián egyeztetett a 3. ligás együttesek képviselőivel. A részletekről László Zsolt, a Székelyudvarhelyi FC csapatmenedzsere számolt be, szerinte nagy a valószínűsége, hogy nem folytatódik a harmadosztály.

Elképzelhető, hogy a Szászrégen elleni meccs volt az utolsó ebben az idényben az SZFC számára. Korábbi felvétel Fotó: Veres Nándor

„Végleges döntés még nem született, de én úgy érzem, hogy nem lesz folytatás a 3. Ligában. A terv szerint június 7-től, szerda–szombat ritmusban zajlott volna a bajnokság, ez pedig pokoli menetelést jelentene minden csapat számára. A csoportok élén található csapatok, mint az U Craiova, a Bákói Aerostar, vagy a Nagybányai Minaur szeretnének játszani, ez azonban gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Ez a véleménye a csapatmenedzserek többségének is” – kezdte beszámolóját László Zsolt.

Az SZFC csapatmenedzsere a videokonferencián felvetett egy helyzetet: „Tegyük fel, hogy minden csapatnak megvan az újrainduláshoz szükséges anyagi háttere, azonban

arra senki sem gondol, hogy a mérkőzések szervezésénél elengedhetetlen mentőszolgálati és orvosi jelenlétet nem lehet majd megoldani.

A Székelyudvarhelyi Városi Kórház COVID-19-es háttérkórház lett, a nem koronavírusos betegeket pedig Csíkszeredába szállítják, emiatt nagyon sűrűn járnak a mentők Csíkba. Ebben a helyzetben senki sem tudja garantálni nekünk, hogy egy esetleges június közepi mérkőzésen lesz mentő és szakorvosi jelenlét is a pálya szélén. És én egy olyan helyről beszélek, ahol alacsony a fertőzöttek száma”. A szövetség kérésére a jövő héten minden harmadosztályos csapatnál kitöltenek egy kérdőívet, így szeretnének egy tisztább képet kialakítani a jelenlegi helyzetről.

{A}

A játékosokkal kapcsolatban László Zsolt elmondta, hogy mindenkinek május végéig szól a szerződése, így ha újraindul a bajnokság, akkor új egyezségeket kell kötni velük. „Lehet, hogy egy-két fordulót megszerveznek, ám akkor valamelyik csapatnál valaki lebetegedik és ismét leáll minden. Nagyon sajnálatos ez a helyzet, meg kell tanulnunk ezzel együtt élni.

Rohamosan fogy az idő, hiszen augusztus közepén már kezdődne az új idény. Szerintem nem lesz folytatása a harmadosztálynak, sportkörülményektől kívülálló dolgok miatt”

– nyilatkozta a csapatmenedzser.

László hozzátette, hogy kivételes helyzetben van az udvarhelyi focicsapat: „Sokan már most panaszkodnak, hogy elfogyott a pénzük, főleg a kisebb városok és községek klubjai. Szerintem emiatt a következő szezonra a 3. ligás csapatok 25–30 százaléka kiesik. Szerencsére nekünk valamivel jobb a helyzetünk, mivel magánklub vagyunk. Nem függünk annyira a pályázatpénzektől, hiszen az a költségvetésünk egy részét jelenti csak. Berkeczi Attila elnök pedig arról biztosított, hogy mindenképp előteremti az anyagi feltételeket az őszi induláshoz, de ehhez a városi támogatásra is szükségünk van.”

A tervek szerint jövő héten lesz egy videokonferencia a megyei labdarúgó egyesületek elnökeivel is, akkor döntés születhet a megyei bajnokságok sorsáról. „Ha nem folytatódik a 3. Liga, akkor nem lesz 4. Liga sem. Az 1. Ligát valahogy megoldják, mert ott sok pénzről van szó, a másodosztályt is szeretnék megmenteni, de az már kicsivel nehezebb lesz. Hamarosan döntést kell hozni ezekben a kérdésekben, május 15. után mindenképp okosabbak leszünk” – zárta a beszélgetést az SZFC csapatmenedzsere.

A 3. Liga küzdelmei a tavaszi szezon első játéknapját követően álltak le, gyakorlatilag a szezon második fele még hátravan.