Gyengébb eredményekre számítanak a Székelyudvarhelyi ISK-nál

Zátyi Tibor 2020. április 29., 10:35

Hétfőn Klaus Johannis államfő bejelentette, hogy ebben a tanévben már nem nyílnak újra az oktatási intézmények Romániában, a tanév pedig hivatalosan június 12-én zárul. Ez pedig nagyban befolyásolja az Iskolás Sportklubok működését is. Bartus Attilát, a Székelyudvarhelyi ISK igazgatóját kérdeztük.

Használaton kívül. Nem lehet tudni, mikor térhetnek vissza az atléták a pályára. Korábbi felvétel Fotó: Barabás Ákos

„A teniszpályák, a labdarúgópálya, az atlétikapálya, a városi sportcsarnok is be van zárva, a létesítményt fertőtlenítettük. Amíg tart a vészhelyzet, addig mindenki otthon egyénileg készül az edzők által összeállított karbantartó edzésprogram szerint” – mondta el megkeresésünkre Bartus Attila atlétikaedző, az ISK igazgatója.

Március 14–15-én a városi sportcsarnokban kellett volna megszervezni az ifjúsági 3-as korosztályú birkózók Román Kupáját, ám kihirdették a szükségállapotot, a sportszövetségek pedig minden szervezést lefújtak, így megállt az élet a sportban.

Gyakorlatilag a felkészülésnek is annyi, kezdhetjük elölről az egészet, hiszen ez már egy nagyon hosszú időszak, ami kimaradt a gyerekeknél.

Nálunk minden tanár, edző tudatosította a gyerekekkel, hogy nem álltunk le meghatározatlan időre, hanem mindenkinek folyamatosan dolgoznia kell, persze ahogy a lehetősége engedi. Szerencsére a gyerekek amúgy is úgy hozzászoktak az edzésekhez, hogy nem tudnak lenyugodni” – tette hozzá.

{A}

Jelenleg javában zajlanak az egyeztetések a sportszövetségekkel, hogy miként folytatódik a szezon, bepótolják-e az elmaradt versenyeket. „Atlétikában a kinti szezon május végén szokott kezdődni és augusztus közepéig tart. A teremversenyeket biztosan nem rendezik meg, hogy a kintieknek mi lesz a sorsa, azt még nem lehet tudni. Ha nem engedik a gyerekeket iskolába, akkor mi sem kötelezhetjük őket edzésre” – folytatta.

Bartus kiemelte, hogy a következő országos versenyeken gyengébb eredményekre számít, mivel a gyerekek felkészülése nem lesz megfelelő. „Gyerek és iskolás szinten a minisztérium rendelkezései fognak érvényben lenni.

Nagyon fontos, hogy ha lesz folytatás, egy olyan versenyrendszert dolgozzanak ki, amellyel nem hajtjuk sérülésekbe a gyerekeket, hiszen két hét alatt nem lehet két hónap munkáját bepótolni.

Ez egy olyan helyzet, amivel mi sem találkoztunk eddig, ezt most meg kell oldani. Mindezek ellenére bizakodóan várjuk a folytatást” – zárta a beszélgetést az ISK igazgatója.