Hivatalos: lefújták a francia labdarúgó-bajnokságot

Székelyhon 2020. április 28., 20:22

Édouard Philippe francia miniszterelnök kedd délután befejezettnek nyilvánította a professzionális sportligák 2019–2020-as szezonját, így a francia élvonalbeli (Ligue 1) és másodosztályú labdarúgó-bajnokság (Ligue 2) jelenlegi kiírását is. Augusztusban az új idénnyel indulhat újra a futballélet.

A címvédő Paris Saint-Germain tizenkét pontos előnnyel vezette a tabellát Fotó: Facebook/PSG

A francia kormányfő kedden a nemzetgyűlés előtt mondott beszédében fejtette ki, hogy többek között a koronavírus-járvány miatt félbeszakadó labdarúgóidényt sem lehet folytatni, még zárt kapuk mögött sem – értesült a Nemzeti Sport. Franciaország lezárását május 11-éig meghosszabbították, és további korlátozások lesznek érvényben egész nyáron.

{A}

Az idényből még tíz forduló lenne hátra, és korábban úgy hírlett, hogy június közepén folytatódhatnak a küzdelmek, erre azonban a legfrissebb fejlemények szerint nem kerülhet sor. Az idő előtti befejezés súlyos anyagi terheket ró a klubokra, a jegybevételek és a szponzori támogatások mellett az egyesületek összesen 100 millió eurónyi tévés jogdíjtól eshetnek el.

A bajnoki címről, a kiesésről és feljutásról, valamint a nemzetközi kupaindulókról májusban döntenek. A címvédő Paris Saint-Germain tizenkét pontos előnnyel vezette a tabellát, amikor leállították a küzdelmeket.

A Ligue 1 az első európai topliga, amelyet lefújnak a koronavírus-járvány miatt. Korábban Belgiumban és Hollandiában is befejezettnek tekintették az idényt. Ellenben, a Bundesliga, a Premier League és a Serie A már konkrét tervekkel rendelkezik a folytatást illetően, míg a La Ligáról még nem született döntés.