Elnézőbb a klubokkal szemben a hazai futballszövetség

Horváth Bálint Ottó 2020. április 28., 18:31

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) hétfői sürgősségi ülésén módosította a klubok licenc, illetve pénzügyi fair-play szabályzatát, amelyek a tartozásokra vonatkoznak. Az UEFA viszont nem volt ennyire nyitott.

Fotó: Frf.ro

A koronavírus-járvány által komolyan érintett klubok fontos segítséget kaptak a szövetségtől, amely előbb egy hónappal elhalasztotta azoknak a tartozásoknak a befizetését, amelyeket 2019. december 31-ig halmoztak fel, ezek rendezési határideje május 29., majd úgy határozott, hogy a következő élvonalbeli szezonra vonatkozó licenc-szerzési folyamatban nem veszi figyelembe az állam felé való adósságokat.

Ezek a döntések nemcsak az 1. Ligában szereplő tizennégy klubra vonatkoznak, hanem azokra az együttesekre is, amelyek a másodosztályban a feljutásban érdekeltek, és szintén 1. ligás licenchez szeretnének jutni.

{A}

Másrészt viszont, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nem volt ennyire nyitott az európai kupasorozatok következő idényére készülő hazai klubokkal szemben, hiszen nem hosszabbította meg a licencszerzéshez szükséges iratcsomó benyújtásának hátáridejét, amely április 30-án, azaz csütörtökön jár le. A kluboknak addigra bizonyítaniuk kell, hogy nincsenek adósságaik a 2019-es évre, ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy részt vehessenek az európai kupák selejtezőjében.

Jelenleg Romániából nyolc klub is esélyes arra, hogy bejusson a nemzetközi kupákba, ahol az országot négyen képviselhetik majd.

Az élvonalbeli bajnokság felsőházi rájátszásából a Kolozsvári CFR, az FCSB, a Craiova, az Astra és a Botoşani – a csődvédelmi eljárás alatt álló Medgyesi Gaz Metan nem jogosult –, illetve a Román Kupából a Sepsi OSK, a Dinamo és a Jászvásári Poli.