Több száz gyerek nem cselgáncsozhat Székelyföldön

Dobos László 2020. április 28., 14:47

Székelyföldnek több mind felét behálózza a csíki központú cselgáncsmozgalom, amelyben több száz gyerek végzett szinte naponta edzést. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt a gyerekek másfél hónapja nem léptek tatamira.

Korábbi felvétel Fotó: Gábos Albin

A Csíkszeredai ISK-nak kihelyezett csoportjai működnek Szentegyházán, Csíkszenttamáson, Csíkszentdomokoson, Ditróban és Gyergyóremetén, a Csíkszeredai Sportklubnak pedig Tusnádfürdőn, Csíkszentmártonban és Bánkfalván. Csíkszeredában – többek között – az ISK, a Sportklub, a VSK és a Koka's kluboknál cselgáncsoznak magas szinten, de fontos központja a székelyföldi cselgáncsnak Kézdivásárhely, ahol szintén több mint százan dzsúdóznak.

{A}

Dániel Alberttől, a Csíkszeredai ISK edzőjétől megtudtuk, hogy szigorúan betartják a szabályokat, sehol sem végeznek közös edzéseket. „Tartjuk a kapcsolatot a gyerekekkel, megbeszéltük velük, hogy naponta végezzenek a lehetőségek szerint edzést, segítsenek szüleiknek a házi- és a mezőgazdasági munkában.

A mi sportágunkban az erőnlét mellett nagyon fontos a technika, a harcban előforduló elemek gyakorlása, tanulása, ezt azonban – főleg a gyerekek – kevésbé tudják otthon, egyedül elvégezni.

Egy-egy korosztályos bajnokágon rendszerint 4–500-an gyűlnek össze, a kupaversenyeken is több mint százan szoktak lenni, ezért kevés esély van arra, hogy idén nyáron nagyobb versenyt lehessen rendezni. Várakozó állásponton vagyunk, de most a legfontosabb a gyerek egészsége” – mondta el Dániel Albert.

A Román Cselgáncs-szövetség (FRJ) minden áprilisi versenyt az év végére halasztott. A májusiakról egyelőre még nem döntött.