Újratárgyalják a tv-közvetítési jogokról szóló szerződést – ha nem fejeződik be a szezon

Horváth Bálint Ottó 2020. április 28., 12:11

Amennyiben az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság jelenlegi szezonja nem a pályán fejeződik be, más okból kifolyólag, mint egy újabb kormányrendelet, újratárgyalják a Román Hivatásos Labdarúgóligával (LPF) kötött szerződést.

Főként az élvonalbeli, de a másodosztályú csapatokat is érinti a döntés. Archív Fotó: Pinti Attila

Jelen állás szerint május 15. után nem hosszabbítják meg a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása céljából kihirdetett szükségállapotot az országban, így amennyiben a hatóságok engedélyt adnak rá, ez az időpont után a csapatok újrakezdhetik a közös felkészülést, majd június elején folytatódhat a bajnokság.

{A}

Amennyiben azonban a szezon valami okból – más, mint egy újabb kormányrendelet – kifolyólag ismét félbeszakad, és nem játsszák végig a bajnokságot, az 1. Liga televíziós közvetítési jogait birtokló cég visszakéri a kluboktól a már folyósított pénzösszeg egy részét, illetve újratárgyalja az LPF-vel kötött szerződést a következő idényre.

Az EAD Interactive csoport a jelenlegi szezonra közel a teljes összeget, azaz a szerződésben szereplő 28 millió euróból 26-ot elküldte, cserébe viszont eddig az 1. Ligában csak 196 mérkőzést játszottak le a 268-ból.

Tehát a klubok nagyjából 5 és fél millió eurót már előre megkaptak, de mivel egyelőre nem játszották le a hátralévő találkozókat, ezt a pénzt vissza kell fizetniük, abban az esetben, ha ténylegesen nem fejeződik be a pályán a bajnokság.

Az 1. Liga televíziós közvetítési jogait birtokló csoport képviselője, Orlando Nicoară a Fanatik.ro portálnak úgy nyilatkozott, az LPF telekonferenciáján a klubok vezetői közölték, hogy egyáltalán nem szeretnének ebbe a helyzetbe kerülni, és egyetértettek abban, hogy a pályán kell befejeződnie a szezonnak.

A portál információi szerint a televíziós társaságok, amelyek kifizették a közvetítésekért kért összeget és nagy vesztesei a bajnokság felfüggesztésének, a szerződés újratárgyalása esetén nem szeretnének 20 millió eurónál többet fizetni a következő szezonra. Ez pedig nagyban befolyásolhatja az élvonalbeli klubokat, amelyeket már most is komolyan érint a világjárvány okozta gazdasági krízis, hiszen a következő idényre jóval kevesebb pénzt kapnak a televíziós közvetítésekből.