Elpusztult egy medve Etéd határában, orvvadászat gyanújával vizsgálódik a rendőrség

Fülöp-Székely Botond 2020. április 27., 16:54

Sérült medve miatt riasztották a hatóságokat Etéd határába hétfőn. Különleges intézkedésre nem volt szükség, az állat ugyanis időközben kimúlt.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A medve az úttól mintegy 200 méterre hevert egy patakocska mellett, vizenyős, iszapos területen. A helyszínen először még azt feltételezték a hatósági szakemberek, hogy gázolás történt, az állat az úttól vonszolta el a víz mellé magát. A vadásztársulatot egyébként a délelőtt folyamán értesítették, hogy nagyvad hever az út mellett, az állat akkor még élt.

{A}

A helyszínt biztosító csendőrök megtiltották, hogy fényképeket készítsünk, mint mondták, parancsot kaptak arra, hogy megakadályozzák, ha fotózni próbálunk. Az nem derült ki, hogy ki és mi alapján adott parancsot arra, hogy nyílt terepen közérdeklődésre számot tartó eseményt ne örökíthessünk meg. A helyszínen egyébként volt rendőr, állatorvos, környezetőr és néhány vadász is. A tiltás mindnyájukra hatással volt, egyikük sem kívánt információkat megosztani velünk.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A kan medve 380-400 pontos volt

– közölte érdeklődésünkre minden titkolózás nélkül Fazakas Attila. A Hubertus Vadász és Sporthorgász Társulat igazgatója azt is közölte, hogy a délelőtt kapott bejelentésre reagálva megkezdték a kilövési engedély kérvényezését, ám erre már nem volt szükség, az állat ugyanis már kimúlt, amíg a vadászok a helyszínre érkeztek. A testet elszállította a társulat, boncolás során próbálják megállapítani a halál pontos okát.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Időközben a rendőrség is kiadott egy részletesebb tájékoztatást, miszerint a székelykeresztúri rendőrkapitányságot 14 órakor riasztották az Etéd határában, a 136A jelzésű megyei út közelében lévő sérült medvéhez. A helyszínre a rendőrök mellett a csendőrök, a területileg illetékes vadásztársaság szakemberei vonultak ki, egy állatorvossal. A nagyvad elpusztult. Noha az első tájékoztatás szerint gázolás történhetett, ez nem igazolódott be. A hatóságok orvvadászat gyanúja miatt indítottak kivizsgálást.