Kizárólag szigorú szabályok között indulhat újra a hazai futballélet

Zátyi Tibor 2020. április 27., 14:08

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) képviselői azt tervezik, hogy az 1. Liga küzdelmei júniusban folytatódhatnak, és ehhez össze is állítottak egy lebonyolítási tervet, amellyel a legalacsonyabbra próbálják csökkenteni a veszélyeket – értesült a Gazeta Sporturilor.

Archív Fotó: Pinti Attila

A német modell alapján készítették el a tervet, a Bundesligában 239 személy szükséges egy élvonalbeli mérkőzés lebonyolításához, míg Romániában ezt a számot a felére csökkentik. A tervet jóváhagyásra elküldik az egészségügyi-, illetve a belügyminisztériumhoz is.

Az LPF két versenynaptár-változatot állított össze, a bajnokság június 6-án vagy 13-án folytatódna.

Minden a kormány döntésétől függ, hiszen a csapatok csak azután kezdhetik el az edzéseket, amikor lejár az országban a koronavírus-járvány megfékezésére kihirdetett szükségállapot.

Annak ellenére, hogy minden bizonnyal nézők nélkül folytatódik a bajnokság,

a stadionokban maximum 125 személy tartózkodhat majd.

A játékosokon minden mérkőzés előtt elvégzik a koronavírustesztet, a csapatokat összesen öt hivatalos személy képviselheti a stadionban, a pálya szélén hat labdaszedő gyerek lehet, míg maximum harminc újságírót és fotóst engedhetnek be a létesítménybe.

{A}

Egy fertőzött és vége

Ionuț Stroe ifjúsági és sportminiszter tegnapi nyilatkozata szerint, az újraindított bajnokságokat azonnal felfüggesztik, ha akár egy szereplője is koronavírusos lesz. Stroe megerősítette, hogy

amint véget ér a szükségállapot, a tervek szerint május 15-től újrakezdhetik az edzéseket a csapatok.

„Most az emberek biztonsága és egészsége a legfontosabb, tárgyalunk a Román Labdarúgó-szövetséggel és az egészségügyi minisztériummal, hogy miként lehet újrakezdeni a bajnokságokat. Lépésről lépésre kell haladni, az első lépcsőfok pedig az edzések újrakezdése, természetesen május 15. után. A végső döntés a járványügyi szakembereké, hiszen minden, ami eddig elhangzott csak egy vélemény. Folyamatosan kell tesztelni, az edzések elkezdésétől és közben is.

A koronavírus nem fog május 15. után eltűnni az életünkből. Amennyiben egy újraindított bajnokságban valaki koronavírusos lesz, azonnal véget vetünk annak a sporteseménynek.

Nem versenyezhetsz úgy, hogy bizonyos csapatok karantén alá kerülnek, vagy egyesek akár kórházba is” – nyilatkozta Stroe a Digi 24 tévének.