Magyarország és Románia is pénzt kap az UEFÁ-tól

Dobos László 2020. április 24., 11:31

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) arról döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt már a következő napokban átutalja az égisze alá tartozó kluboknak a válogatottban szereplő játékosok után járó prémiumokat.

Fotó: MTI

Az UEFA eredetileg a pótselejtezők lejátszása után folyósította volna az összeget, ám mivel az előzőleg márciusra kiírt párharcokat – közte a bolgár–magyar és az izlandi–román mérkőzések – határozatlan időre elhalasztották, a kontinentális szövetség előre fizet. A klubok most azt a pénzt kapják meg, amely a játékosaik Európa-bajnoki selejtezőmérkőzéseken való szereplése után jár.

{A}

„Ezekben a nehéz időkben, amikor sok klub küzd anyagi nehézségekkel, kötelességünk volt biztosítani, hogy amilyen hamar lehet, hozzájussanak ehhez a pénzhez” – mondta Aleksander Ceferin UEFA-elnök.

Az UEFA közleménye szerint 50 millió eurót kapnak azon 39 ország klubjai, amelyek nem érintettek a labdarúgó Nemzetek Ligája (NL) playoffjában. Az NL-rájátszásban szereplő országoknak – köztük Románia és Magyarország – 17,7 millió eurót utal összesen a szövetség. Számukra további 2,7 millió eurót a rájátszás végeztével osztanak majd szét.

A 2021-re elhalasztott, részben bukaresti és budapesti rendezésű Európa-bajnokság kapcsán az UEFA összesen 130 millió euróval jutalmazza a tornára játékosokat delegáló egyesületeket. Az UEFA számításai szerint 676 klub részesül anyagi támogatásban.