Közel egy napja küzdenek a lángokkal a Pongrác-tető mellett

Gergely Imre 2020. április 23., 15:21

Tizennyolc órán át dolgoztak a lángok megfékezésén a Pongrác-tető közelében a gyergyószentmiklósi tűzoltók. Nem lehet tudni, hogy ki okozta a szerda délután keletkezett tüzet, de feltehetően a legelőtisztítás felelőtlen módja miatt csaptak fel a lángok.

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság

Szerdán 18 órakor kapták a riasztást a tűzoltók, hogy a Gyergyószentmiklós és Gyilkostó között található Pongrác-tető közelében nagy füst száll fel, azaz tűz veszélyezteti a környéken található erdőket.

{A}

A hivatásos tűzoltók és az önkormányzat mellékgazdaságának munkatársai igyekeztek a tűz elterjedését megakadályozni, majd pedig eloltani.

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság

Számos fiatal fa, bokor és az aljnövényzet égett el a lángokban összesen mintegy 5 hektárnyi beerdősödött legelős területen.

Fotó: Hargita megyei tűzoltóság

Amint a helyszínen dolgozó tűzoltóktól megtudtuk, minden ilyen tűzoltás után elképzelhető, hogy egyes csutakokon még maradhatott izzó parázs, és a szél miatt újra fellobbanhatnak a lángok. A Gyergyószentmiklóshoz tartozó területeken idén ez volt az első nagyobb kiterjedésű tűzeset. Volt még több kisebb avartűz, de ezeket könnyebben el tudták oltani.

Fotó: Gergely Imre

Mint a tűzoltóság tájékoztatott, csütörtökön délután újra fellobbantak a lángok a helyszínen.

Fotó: Gergely Imre