Harminchat fertőzött beteg a sepsiszentgyörgyi kórházban, négy kritikus állapotban

Bíró Blanka 2020. április 21., 18:01

Négy kritikus állapotban lévő beteget kezelnek a sepsiszentgyörgyi kórházban, akiknél beigazolódott vagy felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja.

A sepsiszentgyörgyi kórház vezetősége szerint esetükben a tesztelések száma jóval meghaladja az országos átlagot, ennek következtében magasabb az esetszám. Képünk illusztráció Fotó: Sóki Tamás/MTI

András-Nagy Róbert kórházigazgató kedden online sajtótájékoztatón elmondta, 36 bennfekvő beteget diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, 12 esetben még várják a tesztek eredményét. Az intenzív terápiás osztályon

négy beteg van lélegeztetőgépen.

A koronavírussal fertőzött betegek közül 15 Brassóból került a sepsiszentgyörgyi háttérkórházba, ők sebészeti vagy ortopédiai ellátásra szorulnak. Vasárnap hajnalban egy igazoltan fertőzött beteg elhunyt, magas vérnyomással, illetve szív- és érrendszeri betegséggel is diagnosztizálták. Kilenc gyógyult személy hagyta el a kórházat az elmúlt napokban.

Eddig négy koronavírussal fertőzött gyereket kezeltek a kórházban, mindannyian tünetmentesek voltak, és már hazaengedték őket.

Rosu Mátyás igazgató elmondta, a kiskorúak nehezen bírták a kórházi bennfekvést. Törvény szerint a szülő maradhat a kórházban a gyerekével, ám ha nem fertőzött, ezt a járványügyi szabályozások felülírják. Ugyanakkor keresik a megoldást, hiszen ha a családban valaki fertőzött, akkor lehet ő a gyerek mellett. Az édesanya viszont csak abban az esetben, ha neki is pozitív a koronavírustesztje.

Magyarországról jönne orvos

Az elkülönítésben lévő egészségügyi alkalmazottak egy része már visszatérhetett munkába, vannak, akiket újra tesztelnek, és amint az eredményük negatív, ők is dolgozhatnak. A fertőzött alkalmazottak többsége tünetmentes, öt esetben volt súlyosabb lefolyású a betegség, ők tüdőgyulladást kaptak.

Erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy újraindíthassák a szülészet-nőgyógyászatot, szombaton a teljes személyzetet újratesztelték, ám a működésben kulcsfontosságú egyik munkatárs koronavírustesztje pozitív, így az osztály megnyitása késik. Ez az alkalmazott már négy hete nem járt be dolgozni, tehát nem a munkahelyén fertőződött meg.

{A}

Arra az újságírói felvetésre, hogy a Facebookon olyan állítások terjednek, miszerint a kórház vezetősége letagadja az esetek egy részét, a kórházigazgató kifejtette: nem rejtőzködnek, felvállalják a problémát,

a kórházban a tesztelések száma jóval meghaladja az országos átlagot, ennek következtében magasabb az esetszám is.

Céljuk, hogy minden fertőzöttet időben azonosítsanak, gyorsan tudjanak lépni. Intenzív terápiás orvosokra továbbra is szükség van, noha Marosvásárhelyről érkezett két orvos. Magyarországról is kaptak felajánlást, ám ezt a lehetőséget végső megoldásnak tartogatják, ugyanakkor nehezítő körülmény, hogy ha Magyarországról érkezik orvos, két hétre karanténba kerül.