Csíkszéken nyílt meg Hargita megye első vágópontja

Iszlai Katalin 2020. április 21., 20:52

Megnyitotta kapuit Hargita megye első vágópontja, ezzel párhuzamosan pedig egy újszerű szolgáltatás is elérhetővé vált a csíkszeredaiak számára: a Csíkcsomortáni Szövetkezet heti egy alkalommal házhoz szállítja a helyi családi gazdaságokból származó, szakszerűen feldolgozott húst.

A tervek szerint szerdánként vágják le az állatokat Fotó: Pinti Attila

Évek óta hiánycikknek számított Hargita megyében egy állandó vágópont, kizárólag húsvét környékén működött néhány ideiglenesen. Erre válaszolva döntött úgy a 2019-ben létrehozott Csíkcsomortáni Szövetkezet, hogy egy vágópontot és mészárszéket hoz létre a településen, a létesítmény szerdán reggel nyitja meg kapuit. A vágóponton

sertés, juh, kecske és szarvasmarha levágására van lehetőség,

ezek húsának szétbontása és tőkehúsként (nyakkaraj, lapocka, csülök stb.) való előállítása pedig a mészárszékben történik. A tevékenységgel párhuzamosan egy új szolgáltatást is elindított a szövetkezet, mégpedig a helyben feldolgozott hústermékek házhoz szállítását.

Fotó: Pinti Attila

Mint Petres Kálmántól, a szövetkezet ügyvezetőjétől megtudtuk, a hat alapítótag mezőgazdasági, hentes, valamint vendéglátási tapasztalattal is rendelkezik, céljuk pedig az volt, hogy a jelenlegi járványhelyzetben segítsenek minőségi hústermékekkel ellátni a fogyasztókat.

Csak helyi gazdáktól származó, visszakövethető húst kínálnak eladásra, a vágást követően vákuumozott csomagolással látják el a termékeket, amelyeket egy megfelelő hűtőkocsival szállítanak házhoz.

Az elején felmérik az igényeket és tapasztalatokat gyűjtenek, ezért egyelőre csak heti egy alkalommal szállítanak termékeket. A tervek szerint szerdán vágják le az állatokat, csütörtökön csomagolnak, pénteken pedig eljuttatják a termékeket a vásárlókhoz. Az első rendeléseket már ezen a héten várják, legkésőbb csütörtök délelőtt tíz óráig.

{A}

Kezdetben csak sertéshúst fognak szállítani, a kínálatuk megtekinthető az interneten is, ahol le lehet adni a rendeléseket. Fontos tudni ugyanakkor, hogy

kizárólag Csíkszereda területén szállítják házhoz a termékeket.

Petres Kálmán arra is kitért, hogy a tevékenységet a járványhelyzet után is folytatni kívánják, és az igények függvényében növelni tudják majd a vágókapacitást és a szállítások gyakoriságát.