Vitát és fellebbezést eredményezett a versenyvizsga, ezért inkább megismétlik

Kovács Eszter 2020. április 21., 16:23

Az utólagos „jogi viták és értelmezések” elkerülése érdekében megismétlik a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház menedzseri posztjára kiírt versenyvizsgát. Az első felvonásban Vass Orsolya vizsgázott sikeresen.

A Székelyudvarhelyi Művelődési Ház. Megismétlik a versenyvizsgát, amit az intézmény vezetői tisztségének betöltésére írtak ki Fotó: Barcsa István

Elekes Gyula óvást nyújtott be a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatalhoz a múlt héten lezajlott menedzseri vizsga eredménye miatt. Ennek tartalmát jogilag megvizsgálva

a polgármesteri hivatal arra a döntésre jutott, hogy megismétlik a vizsgát.

„A polgármesteri hivatal a szóban forgó esetben a közszférára vonatkozó törvényes feltételekkel készítette elő és terjesztette az önkormányzati testület elé határozattervezetként a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház vezetői tisztséget betöltő állás kritériumrendszerét.

Sem az önkormányzati képviselők, sem az érdekeltek/pályázók részéről nem érkezett kifogás az állás betöltéséhez szükséges feltételeket illetően a versenyvizsga időpontjáig”

– jegyzi meg a polgármesteri hivatal.

{A}

Miért kellett vizsgázni?

Mint ismeretes, tavaly ősszel több székelyudvarhelyi kulturális intézmény vezetőjének lejárt a szerződése: a hatályos törvény értelmében a mandátum lejárta előtt a városvezetés kiértékelteti az igazgatók munkáját, az a procedúra tavaly októberben kezdődött el. A kiértékelést egy erre a feladatra kinevezett bizottság végezte. Így tavaly a Tomcsa Sándor Színház, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház tevékenységét vették górcső alá. Amint megtudtuk:

amennyiben az érintett intézményvezető tevékenységét 9-es fölötti vizsgajeggyel értékelték, akkor csupán ő pályázhatja meg újra az adott pozíciót. 7-es és 9-es közötti vizsgajegy esetén nyílt pályázatot kellett hirdetni, 7-es alatt pedig az adott személy nem jelentkezhetett a vizsgára.

Ez utóbbi helyzet nem állt fenn. A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a színház intézményvezetői esetében 9-es feletti jegyet adott a bizottság, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház esetében 7-es fölötti jegyet. Így erre a posztra versenyvizsgát írtak ki.

{K1}

Az erre vonatkozó szabályzatot még februárban fogadta el Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testülete: a kritériumok között az is szerepelt, hogy

az állásra pályázóknak hosszú idejű felsőfokú végzettséggel, vagy a bolognai rendszer szerint mesteri fokozattal kell rendelkezniük.

Így a kiírás feltételeinek Elekes Gyula végezettsége nem felelt meg, tehát nem vehetett részt a vizsgán. Az ügy kapcsán Elekes óvást nyújtott be, de az esetet az RMDSZ helyi szervezete sem hagyta szó nélkül: a Derzsi László szignózta állásfoglalásukban úgy fogalmaztak, hogy

„személyre szabott kiírást” tett közzé a hivatal, azzal a céllal, hogy Elekes ne újrázhasson.

Hozzátették ugyanakkor: a februári ülésen, a vizsga kritériumrendszerének elfogadásakor tartózkodott az RMDSZ-frakció.

Megismétlik a versenyvizsgát

„A versenyvizsgát követően benyújtott óvásban leírtak alapján a városvezetés megvizsgálta annak megalapozottságát és megállapította, hogy

a kulturális intézmények esetében a vezetői tisztségre pályázókra a törvény engedményt tartalmaz a pályázó végzettségét illetően”

– közölte kedden a hivatal sajtóosztálya. A történtek tükrében tehát a városvezetés úgy döntött, hogy „az utólagos jogi viták és értelmezések elkerülése érdekében a Művelődési Ház vezetői pozíciójára vonatkozó versenyvizsgát meg kell ismételni”, ezért az állás újra meg fogják hirdetni, ezúttal azonban mérsékelnék a végzettségre vonatkozó előírásokon.

Egyébként az erre vonatkozó módosítást ismét a helyi önkormányzati képviselő-testületnek kell elfogadnia.