Új fényben a galambfalviak, biztonsági okokból fejlesztették a községet

Fülöp-Székely Botond 2020. április 21., 12:43

Saját költségvetéséből cserélte ledes égőkre a községben lévő, közvilágítást ellátó lámpatesteket Galambfalva önkormányzata. Az elsődleges cél az, hogy nagyobb biztonságot nyújtsanak a lakóknak.

Hatékonyabbak és kevesebbet is fogyasztanak az új égők Fotó: Erdély Bálint Előd

Közel háromszáz közvilágítást ellátó lámpatestet cseréltek ki ledes égőkre az elmúlt időszakban Kisgalambfalván és a szomszédos Nagygalambfalván – fejtette ki portálunknak Gyerkó Levente polgármester. A több mint 400 ezer lej értékű beruházást saját költségvetésükből hajtották végre. A projekt részeként minden lámpatestet sikerült kicserélni ledesre, egy kivételével – új oszlopokat nem kellett állítani. Utóbbit a magasfeszültségű hálózat közelsége miatt nem tudták végrehajtani, de a polgármester azt ígéri, hogy hamarosan az érintett háztartásnál is lesz közvilágítás.

{A}

Hatékonyabb, gazdaságosabb

Gyerkó Levente közölte, az új lámpatestek lényegesen jobban teljesítenek a régieknél – nagyobb fényt árasztanak –, ráadásul a fogyasztás is lényegesen alacsonyabb.

Azt ígérték a szakemberek, hogy egyharmada lesz a villanyszámla a korábbiakhoz képest,

de ez majd hamarosan kiderül. Persze mi annak is örvendünk, ha felére csökkennek a költségek” – fogalmazott. Az új lámpatestekre egyébként hét év garanciát nyújtanak.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fő a biztonság

„Régi vágyunk volt, hogy rendbe tegyük közvilágítást, de jól is jött a beruházás, hiszen a továbbiakban, a koronavírus miatti helyzet okán még jobban oda kell figyeljünk a közbiztonságra” – magyarázta a tisztségviselő. Ezzel nem csak a kijárási tilalom betartatására, de a bűncselekmények esetleges megnövekedésére is gondolt. Hangsúlyozta,

a rendbontások megelőzése érdekében kamerákat is ki szeretnének helyezni a község különböző pontjain.

„Erre szükség van, hiszen a kialakult helyzet miatt van egy félsz a lakókban, nem tudják, hogy mi következik ezután. Mi bízunk abban, hogy mihamarabb és problémamentesen lesz vége ennek az állapotnak” – jegyezte meg derűlátóan Gyerkó. Hozzátette, a községben nem álltak le a beruházások, a továbbiakban is dolgozni fognak a megkezdett fejlesztéseken.