A Marosvásárhelyi ISK-nál biztosak abban, hogy megtalálják a legjobb utat a folytatásra

Horváth Bálint Ottó 2020. április 21., 09:27

Az iskolai tanítás megszakításával a közös edzések is leálltak a Marosvásárhelyi ISK-nál, ám nem állt le az élet, a szakosztályok sportolói egyéni edzésterv alapján otthon folytatják a felkészülést.

Gyarmati Ferenc szerint biztosan lesznek nehézségeik Fotó: Facebook/Gyarmati Ferenc

A marosvásárhelyi klub nyolc szakosztállyal működik, a legeredményesebb a birkózás, az úszás és az asztalitenisz, emellett még vívás, gyephoki, röplabda, sporttánc és sakk szerepel a sportágak között. A szakosztályok sportolói március közepén – amikor befejeződött az iskola – azonnal abbahagyták az edzéseket, a klubnál bezártak minden edzőtermet.

Gyarmati Ferenc, az ISK igazgatója elmondta, napirenden van a sportolók egyéni, otthoni felkészülése, ezek amennyiben lehet, folytatódnak. „Mindenkinek edzéstervet adtunk ki, az összes olyan felszerelés, ami mozdítható, a rendelkezésükre áll, ezeken erőgyakorlatokat végezhetnek. A közösségi oldalakon külön csoportokban kapják a feladatokat a versenyzők és különböző mobiltelefonos applikációkon keresztül ellenőrizzük a tevékenységüket. Például, hogy naponta hány lépést tesznek meg és mennyi időt szaladnak.”

A sportvezető kiemelte, amennyiben május végén újrakezdődik a tanítás, az már csoportos tevékenységnek számít, tehát akkor a közös edzéseket is elkezdhetik. Mint ismertette, attól függően, hogy mikor jár le ez a mindenki számára nehéz időszak, utána legalább másfél hónap felkészülési idő szükséges ahhoz, hogy újrainduljanak az országos versenyek.

A sportolók ugyanis jelenleg a teljesítőképességük szerint csak hatvan–hetven százalékban tudnak egyénileg edzéseket végezni.

Fokozatosan kell vállalják a terhelést, hiszen például a birkózók, ha egyből versenyeken vennének részt, komolyan ki lennének téve a sérüléseknek, és egy hónapon belül akár egy teljes csapatnyi sportoló is kidőlhet a sorból.

{A}

Gyarmati Ferenc szerint nehéz megmondani azt, hogy mi várható a romániai sportéletben a közeljövőben, de a járvány világszinten gondot okoz, és biztos abban, hogy nagyon lassan sikerül majd újraindítani, illetve felvenni azt az iramot, ami a válság előtt volt. Nyilvánvaló az is, hogy az év második felében sokkal kevesebb anyagi fedezet lesz a sportban, mint amennyi eddig volt, hiszen minden ország kormányának elsőbbséget élvez az egészségügyi felszerelések biztosítása.

A marosvásárhelyi klubigazgató – aki birkózóedző és neves nemzetközi játékvezető is egyben – közölte, mindenki, így az ISK is meg fogja érezni a válságot, jelenleg azonban nem tudja, hogy pontosan milyen nehézségeik lesznek.

Nekünk azonban nincsenek adósságaink, mindenre fel vagyunk készülve. Van időnk gondolkodni és már dolgozunk a folytatáson.

Lehet, hogy egy ideig más stratégiát alkalmazunk a klubnál, de konkrétumokat egyelőre nem tudok mondani.” Gyarmati Ferenc kiemelte, abban viszont teljesen biztos, hogy megtalálják a legjobb utat arra, hogy a sportolóiknak továbbra is biztosítani tudják a felkészüléshez szükséges körülményeket, hogy ezután is kiváló eredményeket érjenek el.