Harvíz: ne dobjunk mindent a lefolyóba!

Korpos Attila 2020. április 19., 22:04

A Harvíz Rt. regionális vízszolgáltató a napokban felhívást intézett a fogyasztóihoz, mivel egyre több olyan tárgy, illetve élelmiszer kerül a szennyvízhálózat lefolyóiba, ami dugulás okoz. Arra kérnek, hogy a szemetet a szeméttárolóba dobjuk, ne pedig a WC-csészébe.

A szennyvízhálózat nem rendeltetésszerű használata miatt gyakori a dugulás. Archív Fotó: Gábos Albin

Visszatérő példaként említik a télire bespájzolt zöldségek (pl. káposzta) megromlását, amelynek tartalma tavasszal általánosan a WC kagylókba kerül, ez pedig a szolgáltatónak nagy problémát okoz a rendszerben keletkező dugulások miatt.

Ott, ahol csatornahálózat van és a fogyasztók nem rendeltetés szerint használják azt, szinte mindenhol általános probléma a dugulás, egy település sem kivétel.

{A}

A fellépő problémákat kivétel nélkül el tudják hárítani, de ez nyilván tetemes plusz költséggel és rendszerint kellemetlenségekkel jár. Mint írják, eddig nem tapasztaltak károsodást nagyobb értékű berendezésekben, kivételek ez alól az átívelő szivattyúk meghibásodása, ezek üzemeltetése és javítása ugyanis többletköltséggel jár a szolgáltatónak.

Közleményükben ugyanakkor tájékoztatják a lakosságot az immár több, mint egy hónapja tartó veszélyhelyzethez kapcsolódóan, hogy szolgáltatási területükön a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható.