Szívfájdító üresség a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelésének helyszínén

Iszlai Katalin 2020. április 12., 14:15

Rendhagyó módon ünnepli a húsvétot ebben az évben a magyar közösség a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében hozott korlátozások miatt. A csíkszeredai Szabadság tér, a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelésének helyszíne üresen maradt húsvétvasárnap.

Fotó: Pinti Attila

Teljesen üres maradt húsvétvasárnap reggelén a csíkszeredai Szabadság tér, ahol a korábbi években több ezren gyűltek össze a Kárpát-medence legnagyobb hagyományos ételszentelésére. Idén azonban a járványveszély és a korlátozások miatt csak interneten keresztül kapcsolódhattak be a húsvéti asztalra szánt ételek megszentelésének szertartásába.

Videó: Székelyhon

Az ételszentelést ezúttal a Millenniumi templomban tartotta Tamás József püspök és Darvas-Kozma József csíkszeredai főesperes, a Szent Kereszt templom plébánosa.

{A}

A hívek élő közvetítések által kapcsolódhattak be a szertartásba, amelynek elején Tamás József kiemelte: idén másként ünnepelünk, mint ahogyan azt megszokhattuk, mivel a koronavírus felforgatta a mindennapjainkat és a vallásos életünket egyaránt.

Fotó: Pinti Attila

Csíkszereda szívében, azon a téren, amelyet valamikor egészen más célra képeztek ki, évről-évre rengeteg ember szokott összegyűlni, hét-nyolc ezer ember. Ez a tér az idén üres. De a húsvéti örömhírt nem lehet karanténba zárni, és ezt a szép húsvéti szokásunkat a mai reggel megtartjuk

– hangsúlyozta a püspök.

Fotó: Pinti Attila

Az ünnepi gondolatok után Tamás József megszentelte azokat az ételcsomagokat, amelyeket a plébánia az egyedül élő idős emberek, illetve nagycsaládosok számára készített, ezzel párhuzamosan pedig az otthonaikból bekapcsolódó hívek szentelésre váró ételeit is megáldotta. A rendhagyó ételszentelés a magyar és székely himnusz eléneklésével zárult.