Az erdőt veszélyeztette az avartűz

Kovács Attila 2020. április 09., 13:12

Emberi felelőtlenség miatt gyúlt ki szerda délután Csíkcsobotfalva közelében az erdő melletti száraz aljnövényzet, a lángokat csak estére tudtak megfékezni. A terület tulajdonosát megbírságolták.

 

Fotó: Ferencz Csaba/Facebook

A csíkcsobotfalvi közbirtokosság területén, a Kánásorban épült hétvégi házak közelében keletkezett tüzet szerdán délután 3 óra körül észlelték – számolt be kérdésünkre Gecző Tibor. A közbirtokosság elnöke szerint

valaki felelőtlenül tüzet rakott sütögetés céljából, és azt felügyelet nélkül hagyta, így harapóztak el a lángok a száraz aljnövényzetben és a közeli erdőben.

Közel két hektárra terjedt a tűz, több fa is meggyúlt, ezeket a beavatkozás során ki kellett vágni. Gecző elmondta, hogy csíkszeredai hivatásos tűzoltók mellett rövid idő alatt sok segítséget kaptak, a csíkpálfalvi önkéntes tűzoltók és számos segítőkész környékbeli lakos vett részt az oltásban, így több mint 70 személy igyekezett megfékezni a lángokat.

{A}

Nehezítette a munkájukat, hogy a helyszínen nincs víz, de helyi vállalkozók tartályokban szállították ki a vizet. A tűzoltók este távoztak, de egész éjszaka megfigyelés alatt tartották a területet, mert még izzottak a csutakok.

Hatalmas kárt okozhatott volna a tűz, ha nem tudjuk megfékezni, mert összefüggő erdő van a területen, amely Csomortánnal és Mindszenttel határos

– emlékeztetett a közbirtokosság elnöke.

Fotó: Ferencz Csaba/Facebook

A helyszínre érkeztek a tűzoltók mellett rendőrök és a Környezetvédelmi Őrség képviselői is, a hatóságok a terület tulajdonosát 2500 lejre bírságolták meg. Alina Ciobotariu tűzoltósági szóvivő ismételten felhívta a lakosság figyelmét, hogy csak felügyelet mellett, megfelelő körülmények között lehet égetni az aljnövényzetet, a felelőtlen gyújtogatók nemcsak az anyagi javakat, de akár saját életüket is veszélyeztethetik egy elharapózó tűz miatt. Mivel szárazság van, és szeles az időjárás, még fokozottabb a veszély – hangsúlyozta a szóvivő.