Idén a megszokottól eltérően lesz közösségi élmény az ételszentelés

Gergely Imre 2020. április 09., 11:24

A járványveszély miatti hatályos rendelkezések miatt Csíkszeredában sem lehet megtartani a hagyományos, a Kárpát medence legnagyobbjának titulált ételszentelést. A szertartásra amelyre más években ezrek szokták kivinni a húsvéti asztalra szánt ételeket tartalmazó kosaraikat, sor kerül ugyan, de hívek nélkül.

Csíkszereda főtere helyett ezúttal az online térben kapcsolódhatnak be a hívek az ételszentelésbe. Archív Fotó: Pinti Attila

Az ételszentelés szertartását az idei Húsvétvasárnapon Tamás József segédpüspök fogja megtartani a Milleniumi templomban reggel 8 órától kezdődően. Ebbe a Mária Rádióban, illetve a templom.ro oldalon zajló élő közvetítés révén kapcsolódhatnak be a hívek. Amint Darvas-Kozma József csíkszeredai főesperes, a Szent Kereszt templom plébánosa érdeklődésünkre elmondta:

az így zajló ételszentelés éppúgy érvényes, akárcsak Ferenc pápa Urbi et Orbi áldása is érvényes volt, amelyet a szentatya szintén hívek személyes részvétele nélkül osztott, és ugyancsak a telekommunikációs eszközökön keresztül lehetett követni.

Aki tehát ennek részese kíván lenni, az otthonában kell előkészítse a szentelésre váró ételeket, és a rádión, vagy interneten kövesse a szertartást. Ez mintegy 15-20 percet vesz majd igénybe,

Tamás József püspök a templomban azokat az ételcsomagokat fogja megszentelni, amelyeket a plébánia az egyedül élő idős emberek, illetve nagycsaládosok számára készít.

Kétféle csomagot fognak összeállítani, egy kisebbet az időseknek, nagyobbat a többgyermekes családoknak. Ezeket az esemény után a plébánia szociális hálózata, az oltáregylet, nőszövetség, a plébániai és más lelkiségi csoportok tagjai fogják eljuttatni a húsvéti asztalokra.