Értékes leletek kerültek elő a sepsiszentgyörgyi Vártemplom toronygombjából

Bíró Blanka 2020. április 08., 19:11

A felújítási munkálatok során leszerelték a sepsiszentgyörgyi Vártemplom toronygombját. A vörösréz toronygombban értékes pénzérméket és XVII. illetve XVIII. századi iratokat találtak.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

A restaurált toronygomb visszakerül a helyére, az iratokat miután dokumentálják és lefordítják a nyilvánosság elé terjesztik. A Vártemplom, Sepsiszentgyörgy egyetlen középkori műemlékének felújítását a sepsiszentgyörgyi önkormányzat egymillió lejjel támogatja. Arról tájékoztatnak, hogy a város egyik legmeghatározóbb műemlék-épületének a restaurálását helyi vállalkozás, a Bi-Turn Cons. cég végzi.

Felújítják a teljes épületegyüttest, a templomot, a tornyot, a ravatalozóházat, a bástyákat és a volt német iskolát. Jelenleg a torony, és a jelenleg harangozólakként szolgáló egykori német iskola külső restaurálása zajlik, ezzel párhuzamosan a templom belső munkálatain is dolgoznak, ezeket a munkálatokat még idén befejeznék.

A tervek szerint a volt német iskolában múzeumot rendeznek be. A munkálatokat tavaly májusban kezdték el, az idén október 31-én esedékes konfirmálást már a felújított templomban tervezik megtartani.