Az 57 koronavírus-fertőzöttből 24-en vannak kórházban Háromszéken

Bíró Blanka 2020. április 08., 18:06

Kovászna megyében szerdán 57 visszaigazolt koronavírus-fertőzött szerepel a nyilvántartásokban, kettővel több mint kedden, tájékoztat a prefektúra. A sepsiszentgyörgyi kórházban 24 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, további 14 esetben felmerül a fertőzés gyanúja, a teszteredményeket várják.

Képünk illusztráció Fotó: Kocsis B. János

Az egészségügyi intézmény vezetőjének tájékoztatása szerint négy beteget kezelnek az intenzív terápiás osztályon, közülük kettő koronavírussal diagnosztizált, kettőnél még nincsenek teszteredmények.

Egyik beteg súlyos állapotban van, további kettő lélegeztetőgépen.

Kedden egy beteg elhunyt, súlyos szívbetegséggel küzdött, felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja is, várják vissza a teszteredményét. A héten egy gyógyult koronavírusos beteget engedtek haza a kórházból.

{A}

Harmadszorra szervezik át a kórházat

Megváltozott a sepsiszentgyörgyi kórház besorolása, az egészségügyi minisztérium kedden megjelent rendelete szerint

a brassói kórház háttér-intézményeként működik a járvány időszakában.

Az eredeti forgatókönyv szerint a sepsiszentgyörgyi kórháznak a kézdivásárhelyi lett volna a háttérkórháza, a brassóinak a fogarasi. Ezzel a változattal mind a két megye elégedetlen volt. Az új megoldás szerint Kézdivásárhelyre és Fogarasra egyáltalán nem kerülnek koronavírusos vagy gyanús betegek.

Sepsiszentgyörgyön kezelik a Kovászna megyei koronavírus-fertőzötteket, és Brassóból ide küldik a műtéti beavatkozásra szoruló, ám koronavírussal is diagnosztizált betegeket.

A nem koronavírusos betegeket a súlyosság függvényében Kézdivásárhelyen vagy Brassóban látják el. András-Nagy Róbert elmondta, ez a megoldás ésszerűbb, ám cserében újra, harmadszor is át kell szervezni a kórházat.

A nőgyógyászat-szülészet ügyeletvonal biztosítása okoz fejtörést, hiszen az orvosok egy része még lakhelyi elkülönítésben van.