Felmérés készül az erdélyi magyarok járvánnyal kapcsolatos kérdéseiről

Hajnal Csilla 2020. április 08., 15:16

Húsvét után készül el az a közvélemény-kutatás, amely az erdélyi magyarok járvánnyal kapcsolatos kérdéseit, gondjait járja körül. A kutatók önkéntes alapon dolgoznak, és kizárólag összesített adatok kerülnek publikálásra az erdelystat.ro honlapon.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Az erdélyi magyarok körében készít felmérést a járvánnyal kapcsolatos kérdésekről az Erdélystatot működtető kolozsvári Közpolitikai Elemző Központ Egyesület a SoDiSo Research közvélemény-kutató céggel együttműködve. Az önkéntes alapon készülő online kutatásban

arra kíváncsiak az elemzők, hogy milyen mértékben érinti az erdélyi magyarokat a járvány, milyen gondokkal küszködnek ebben az időszakban, illetve mire számítanak a közeljövőben.

Ezen kívül két témát jártak körül részletesebben: a járvány gazdasági és szociális hatásait, illetve a jelenlegi oktatási helyzetet. A felmérésben való részvétel önkéntesen és névtelenül zajlott, és többek között olyan kérdésekre keresték a választ, hogy fertőzött-e a válaszadó, illetve van-e fertőzött rokona, mennyire tartja valószínűnek, hogy elkapja a vírust, mi jelenti a válaszadó számára a három legnagyobb problémát jelenleg, változtak-e a munkakörülményei a járvány kitörése óta, vagy hogyan viszonyul a gyereke iskolája az online oktatáshoz?

A kutatás eredményeit statisztikailag dolgozzák fel a következő napokban, kizárólag összesített adatok kerülnek publikálásra, és az eredményeket várhatóan a húsvéti ünnepek után teszik közzé az erdelystat.ro honlapon – számoltak be megkeresésünkre a kutatás szervezői.