Búvármaszkokat alakítanak át védőmaszkokká Székelyudvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2020. április 08., 21:00

Búvármaszkok, teljes arcot védő felszereléssé való átalakításába fogott a Székelyföldi Legendárium csapata Andrészek Csaba fül-orr gégész főorvos kezdeményezésére. A cél, hogy a csak saját felelősségre alkalmazható felszerelésekkel magasabb szintű védelmet biztosítsanak az élvonalban dolgozó orvosoknak.

Nem bevizsgált eszköz, de nagy segítség lehet az orvosoknak Fotó: Erdély Bálint Előd

„Mindenhol a világon hiánycikknek számítanak a magasabb hatékonyságú védőmaszkok, ezért számos helyen indultak kezdeményezések alternatív megoldást keresve az arc, a száj és a szemek megfelelő védelmének biztosítása érdekében. Egy kolléganőm lett figyelmes arra, hogy Hollandiában búvármaszkokat alakítanak át védőfelszereléssé és ezt a példát szeretnénk mi is követni ideiglenes megoldásként” – fejtette ki portálunknak Andrészek Csaba, a székelyudvarhelyi kórház a fül-orr gégész főorvosa.

{A}

Mind mondta, ennek érdekében felkérték a 3D-s nyomtatóval rendelkező Székelyföldi legendárium csapatát, hogy gyártsák le az átalakításhoz szükséges alkatrészt, amelyre csatlakoztatni lehet majd a speciális légszűrőket.

Csak saját felelősségre

A szakember rámutatott, egyetlen védőfelszerelésre sem lehet azt mondani, hogy teljes védelmet jelent a koronavírus ellen, ám

az átalakított, teljes arcot elfedő búvármaszkok személyes tapasztalata alapján jól teljesítenek a kialakított zárt rendszernek köszönhetően.

Persze nem szabadalmaztatott felszerelésről van szó, így használatát csak saját felelősségvállalás mellett javasolja a főorvos. Kezdeményezésével egyébként az élvonalban lévő, embereket vizsgáló és kezelő orvosoknak szeretne segíteni, amíg megfelelőbb felszerelésekhez jutnak. Hangsúlyozta, nagyon jól jöhetnek ezek például az intenzív, a sürgősségi, a fertőző vagy éppen a fül-orr-gégészeti osztályon dolgozóknak.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Ingyen vállalták

A megfelelő búvármaszkok megléte esetén csupán egyetlen alkatrészt kell legyártsanak 3D-s nyomtatójukkal, ami egy órát vesz igénybe – tudtuk meg Fazakas Szabolcstól, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdájától. Közölte, csapatuk büszke az egészségügyben dolgozókra, így teljesen ingyen vállalták a munkát.

Az átalakított maszkokat díjmentesen szeretnék eljuttatni elsősorban a Hargita megyei kórházaknak és persze az ország más pontjaira is, ha van rá igény.

Nemrég például Jászvásárra is küldtek több átalakított maszkot.