Időseknek varrnak maszkokat Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2020. április 07., 19:19

Több mint 800 egészségügyi szájmaszkot készítettek el eddig a gyergyószentmiklósi Gránátalma Egyesületben tevékenykedő varróasszonyok és a hozzájuk csatlakozó más önkéntesek abból az anyagból, amelyet a helyi városháza adott a rendelkezésükre erre a célra.

Fotó: Gránátalma Egyesület

A maszkokból az első százat még a múlt héten eljuttatták a város legidősebb lakóihoz, a többi elkészült darabot a napokban viszik házhoz az önkéntesek. Gyergyószentmiklóson a nyilvántartások szerint 3750 személy tartozik a 65 év feletti korosztályhoz, így még szükség van a további maszkok varrására is, hogy mindenkinek juthasson.

A maszkokat az idős személyek postaládáiba helyezik el egy tájékoztató levél kíséretében, amelyben ezek helyes használatára adnak tanácsokat. Ebből kiderül többek közt, hogy

a maszkok moshatók, azaz több alkalommal is használhatók,

és hogy miként kell viselni ahhoz, hogy a lehető legkisebbre csökkenthessék a fertőződés, illetve mások megfertőzésének veszélyét. Amint a kezdeményezést összefogó Duka Emese érdeklődésünkre válaszolva elmondta, a héten még érkezik egy textilszállítmány, amelyet szintén a maszkok anyagául ajánlanak fel. A varrni jelentkezők a 0784–258449-es telefonon, illetve a joszomszedok@gyergyoszentmiklos.ro e-mail-címen jelezhetik szándékukat.

{A}