Ki fizeti az intézményes karanténban lévők ellátását?

Bíró Blanka 2020. április 07., 18:25

Napok óta zajlik az egyezkedés, hogy ki fizeti a saját hibájukból intézményes karanténba került személyek szállását és ellátását. Sepsikőröspatak polgármestere osztotta meg lapunknak tanácstalan helyzetét.

Hetven lejbe kerül egy személy napi ellátása. Hogy az ételnél maradjunk, borsos Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Kisgyörgy Sándor, a háromszéki Sepsikőröspatak polgármestere lapunknak elmondta, a prefektus telefonon utasította, hogy fizesse ki a költségeket. A prefektúra két személy ellátmányának költségeit követeli az önkormányzattól,

egy személyre napi 230 lejt szállásra és 70 lejt ellátásra, vagyis tizennégy napra egy személyre 4200 lejt.

Ez a két sepsikőröspataki személy az úgynevezett sárga zónából érkezett haza, lakhelyi elkülönítésbe kellett volna vonuljanak. Az egyiket nem fogadta a családja, a másik pedig megszegte az elkülönítés szabályait, elment bevásárolni, arra hivatkozva, hogy nincs mit ennie.

Mind a két személy szükségmegoldásként került intézményes karanténba.

A katonai rendeletben egyértelműen az áll, hogy aki megszegi a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó szabályokat, saját költségén viszik hatósági karanténba, szögezte le a polgármester. Hangsúlyozta, a prefektus telefonos utasítására nem szegheti meg a törvényt.

„Hiába mondják, hogy fizessem ki, majd aztán behajtom. Nekem a közpénzzel el kell számolnom a számvevőszéknek, ha azzal védekezem, hogy a prefektus telefonos utasítására cselekedtem, szembenevetnek” – részletezte a polgármester. Hozzátette, arra vonatkozóan sincs pontos eljárás, hogy azok ellátásának költségeit, akik vörös zónából érkeztek, és kötelezően intézményes karanténba kerültek, milyen módon kell kifizetni. A prefektúrától erre vonatkozóan kaptak egy „homályos átiratot”, hogy az önkormányzat fizessen, majd utólag a közegészségügyi igazgatóság megtéríti az összeget.

{A}

Végül a sepsikőröspataki önkormányzat arra a megoldásra jutott, hogy

szerződést kötött a közegészségügyi igazgatósággal, ami értelmében utalják az önkormányzatnak a karanténban lévők ellátásának költségeit.

További szerződést kötnek a szolgáltatókkal – a szállásadóval és az ételkiszállítóval –, hogy amint megkapja a pénzt az önkormányzat, öt napon belül fizetnek nekik. „Azért van szükség az ötnapos haladékra, hogy a pénzt tudjuk belefoglalni a költségvetésbe, majd onnan utalni tovább” – részletezte a polgármester. Hangsúlyozta, az önkormányzatok többsége hasonló gondokkal küzd.