Házhoz szállítják a gyergyói termékeket

Barabás Orsolya 2020. április 07., 17:18

A gyergyói települések némelyikén szinte mozgalommá nőtte ki magát, hogy összegyűjtsék azokat a helyi termelőket, akik házhoz is szállítják az általuk készített finomságokat. Ennek a kezdeményezésnek is az a célja, hogy az itt élők minél inkább tudják betartani a Maradj otthon! ajánlást.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Kevés helyen működik már a piac, és a helyi termelőknek így nem sok esélyük van eladni az általuk előállított termékeket, ráadásul a potenciális fogyasztókhoz sem jutnak el az egyébként közkedvelt finomságok.

A húsvéti ünnepekre való tekintettel különösképpen igyekszik a lakosság beszerezni azokat a kedvenc ételféleségeket, ünnepi asztalra valókat, amiket megszoktak.

A kijárási tilalom és korlátozás azonban ennek is gátat vet. Több gyergyói településen azonban elindult egy olyan jellegű kezdeményezés, amelynek célja, hogy egy helyre (Facebook-csoportba, oldalra) gyűjtsék azokat a termelőket, akik házhoz szállítják a termékeiket.

Gyergyócsomafalván a helyi RMDSZ karolta fel ezt az elképzelést, így az ott élők helyi termelőktől tudják beszerezni a bárányhúst, füstölt kolbászt, tejtermékeket, házi kenyeret, tojást, kürtőskalácsot, kézműves csokoládét és a házi süteményeket is. Akiket a házhoz szállítás lehetősége érdekel, Király Szabolcsot a 0748–452519-es vagy Szőcs Csabát a 0755–104147-es telefonszámon kereshetik, és őket lehet hívni abban az esetben is, ha a termelők, magánszemélyek csatlakozni szeretnének, tehát értékesítésre váró saját termékük van.

{A}

Gyergyószentmiklóson Barabás Csaba indított útjára hetekkel ezelőtt egy ilyen kezdeményezést, első körben azokat a helyi vendéglátó egységeket gyűjtötte össze, amelyek ételt szállítanak házhoz, de mára a csoport nagyon kibővült, hentesárut, több helyről tejterméket, házi tojást, húsvéti bárányt, szörpöt, lekvárt, zakuszkát, mézet, natúr zöldség- és gyümölcslevet, kenyeret, friss pisztrángot lehet rendelni.

Van, aki az aragázpalackot nemcsak házhoz szállítja, hanem az időseknek fel is szereli,

vagy az autógumit háznál kicseréli, az autót lemossa, de kerti munkálatokat vállalók, vagy akár építkezési anyagokat, játékokat házhoz szállító helyi vállalkozások elérhetőségei is egy csoportba vannak gyűjtve, megkönnyítve ezzel a gyergyószentmiklósiak mindennapjait ebben a nehéz élethelyzetben.

A Gyergyói kiskertes mozgalom elnevezésű csoport alapítói arra is megoldást találtak, hogyan jutnak el Jére Lajos ismert magtermelőtől a különböző zöldségmagok a helyiekhez. Felvállalták az igények továbbítását, a magok szétosztását. Emellett ebben a csoportban is folyamatosan megtalálhatók a helyi termelők termékei a házi tojástól, tojótyúkoktól a képviselőfánkon át a húsvéti bárányokig.

A jelenség bizonyítja, hogy van igény a helyi termékekre, és hogy kevés egymásra figyeléssel megoldható az is, hogy minél kevesebb kimozdulással, első kézből kaphassuk meg azokat az alapanyagokat, ételeket, amelyeket megszoktunk, szeretünk.