Fokozódik a helyzet Maros megyében, szakértőket vont be a munkába a prefektus

Simon Virág 2020. április 07., 17:01

92 személyről bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzött Maros megyében, ez 36-al több, mint hétfőn. A fertőző betegségek klinikájára beutalt koronavírus-gyanús személyek száma is nőtt, elérve a 184-et.

Dorin Oltean és Cristian Boeriu segíti a prefektus munkáját Fotó: Maros Megye Prefektusi Hivatala

Ez mindenképp erős növekedést jelent, hiszen hétfőn 174-en voltak a klinikákra beutalva, de ezek közül került ki a 36 új eset, így a fertőzésgyanús esetek száma tulajdonképpen 46-tal nőtt. Emelkedett az otthoni elkülönítésben levők száma is, hamarosan eléri a tízezret, jelenleg 9837-en kell otthonaikban maradjanak 14 napig. Az elmúlt 24 órában ketten kerültek otthoni karanténból, intézményes karanténba, ahol jelenleg 603-an vannak.

{K1}

Van elég teszt a megyében

Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök kedden rövid beszámolót tartott a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról és válaszolt a beküldött kérdésekre. Többek között megtudtuk, hogy a megyei tanács alárendeltségébe tartozó Maros Megyei Klinikai Kórháznak csaknem hatszáz alkalmazottja van,

közülük négyen fertőződtek meg a koronavírussal, egyikük már meg is gyógyult.

Péter Ferenc azt is kiemelte, hogy tudomása szerint jelenleg négyezer teszt van a volt orvosi egyetem kutatóközpontjában, így mindenkit tesztelni tudnak, aki esetében ezt jóváhagyja a közegészségügyi igazgatóság.

{A}

Nyugállományba vonult ezredes is segíti a prefektus munkáját

Maros megye prefektusa, Mara Togănel felkérésére keddtől elvállalta a tanácsadói feladatokat Dorin Oltean nyugalmazott ezredes. Oltean a Maros Megyei Horea Vészhelyzeti Felügyelőség vezetője volt, és keddtől csatlakozott a prefektus csapatához. Mara Togănel korábban már felkérte Cristian Boeriut is, aki a marosvásárhelyi SMURD vezetője volt, hogy támogassa munkáját. A prefektus szerint a vészhelyzetekben különösen fontos a csapatmunka és a szakértők bevonása a döntéshozatalba.