Oktatási miniszter: a járványügyi helyzet függvényében indul majd újra az oktatás

Székelyhon 2020. április 07., 16:14

A pandémia alakulásától függ, hogy mikor folytatódik az új típusú koronavírus-járvány miatt márciusban félbeszakadt tanév Romániában – jelentette be kedden Monica Anisie oktatási miniszter.

Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

A tárcavezető rendkívüli sajtótájékoztatóján emlékeztetett: március elején eredetileg két hétre rendelték el az oktatás felfüggesztését, a sürgősségi állapot kihirdetésével azonban automatikusan folytatódott a kényszervakáció. Ez idő alatt online módszerrel folytatták az oktatást a hazai pedagógusok az otthoni elkülönítésbe került diákok számára. 

{A}

Anisie szerint tisztában vannak azzal, hogy egyes közösségekben nehezen megvalósítható az online oktatás. Éppen ezért kötöttek együttműködést a közszolgálati televízióval (a teleiskola beindítása, működtetése érdekében), ugyanakkor folyamatban van táblagépek beszerzése a hátrányos helyzetűek számára.

Monica Anisie elmondta,

a járványügyi helyzet, a sürgősségi állapot alakulásának függvényében indul majd újra az oktatás, amikor minden feltétel adott a diákok és tanáraik biztonságához. Időpontot egyelőre nem lehet kitűzni.

Úgy tervezik azonban, hogy júliusban megrendezhetik a nyolcadikosok képességfelmérő, illetve a tizenkettedikesek érettségi vizsgáját, ám a tételek csak az első félév tananyagából kerülhetnek ki.

A tanügyminiszter közölte, az óvodába és előkészítő osztályokba történő beiratkozások dátumát azok után közlik, hogy újraindul a tanítás. Az egyetemi felvételik, beiratkozások az érettségi lebonyolítása után történnek. Monica Anisie elmondta: a felsőoktatás jelenleg sem szünetel.

A tanárok az interneten tartják óráikat, és csak a laboratóriumi munkát és a személyes jelenlétet szükségessé tevő alkalmakat kell majd pótolni. A tárcavezető hangsúlyozta:

valamennyi intézkedés nagyban függ a rendkívüli helyzetekért felelős országos bizottság jövőbeni döntéseitől.