Elmagyarázza a sepsiszentgyörgyi nőgyógyász, hogy szerinte miért nem a síkirándulása alatt fertőződött meg

Bíró Blanka 2020. április 07., 14:38

Közleményben fejti ki a sepsiszentgyörgyi koronavírussal fertőzött nőgyógyász, hogy a betegsége miért nem hozható összefüggésbe az ausztriai síkirándulásával. 

Sepsiszentgyörgyön lezárták a kórház nőgyógyászat-szülészeti és újszülöttosztályát Fotó: Kocsis B. János

Az orvost április 2-án pozitív teszttel engedték ki a kórházból, lakhelyi elkülönítésben kell maradnia, amíg nincs negatív teszteredménye.

{K1}

András Pál közleménye rámutat, február 29. és március 5. között a felső-ausztriai Schladmingban vett részt síkiránduláson. A szállodában, ahol laktak, az osztrák járványtani adatok tanúsága szerint abban az időszakban nem tartózkodott koronavírus-fertőzött személy. A vele együtt síző családtagjai nem fertőződtek meg, mint ahogy a bejárónő sem, aki március 8. és 20. között naponta több órát töltött velük a lakásukban.

Hazatérése után 16 közeli ismerőssel került kapcsolatba, egyiküknek sem voltak tünetei, néhányan önként elvégeztették a koronavírustesztet, az eredmény negatív lett. Utolsóként március 21-én egy gépjárművezetővel került kapcsolatba, az ő és a családja tesztje is szintén negatív. A magánklinikán, ahol naponta rendelt, az alkalmazottak és a megvizsgált 148 páciens is tünetmentes. Március 19-én és 20-án a sepsiszentgyörgyi kórházban két műtétet végzett, a segítő orvosok és a műtött betegek koronavírustesztje negatív.

{A}

András Pál hozzáteszi, a tünetei március 21-én jelentkeztek, 18 nappal azután, hogy elhagyta Ausztriát. Arra is kitér, hogy az első diagnosztizált orvoskollégájánál már napokkal korábban jelentkeztek a tünetek.

A járványtani kivizsgálás arra a következtetésre jutott, hogy

a fertőzésnek nincs köze az ausztriai síeléshez, amint a hivatalos jelentést kézhez kapja, nyilvánosságra fogja hozni

– olvasható.

„Mindezen tények tudatában kijelenthetem, hogy senkit nem fertőztem meg, és ártatlan elszenvedője vagyok ennek a fertőzéses láncnak” – írja András Pál.