Piknikezésből erdőtűz: több mint tíz hektáron pusztítottak a lángok a Szarkakőn

Kovács Eszter 2020. április 06., 19:09

Összesen 11,6 hektáron pusztított a vasárnap délutáni tarlótűz a Szarkakő alatt: az oltásban végül nemcsak a székelyudvarhelyi tűzoltóság több egysége, hanem a bögözi, a szentkirályi, a fenyédi és a máréfalvi önkéntes tűzoltók is segítettek.

Jókora területen terjedtek szét a lángok vasárnap Fotó: Nagy István

A tűzesetről egy, a Kerekerdő közelében élő személy értesítette a hatóságokat vasárnap délután, az erdészetet és a polgármesteri hivatalt a szarkakői erdész értesítette. A helyszínen jelen volt továbbá a Homoródi Állami Erdőgondnokságtól tizenöt erdész, akik az erdészetvezető irányításával vettek részt az oltásban – tájékoztatott az esetről Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala. Az oltásban a székelyudvarhelyi helyi rendőrség, illetve a Küküllő-vadásztársulat tagjai, valamint civil önkéntesek is segítettek.

A lángokat végül több mint két óra után, sötétedés előtt sikerült megfékezni, így a tűz nem érte el a közeli erdőt.

„Az erdészet több tagja a helyszínen maradt. Vízzel locsolták a füstölgő csutakokat, hogy megakadályozzák a lángok esetleges újbóli feléledését” – közölte a hivatal sajtóosztálya.

Mint kiderült, a tűz egy idősebb házaspár piknikezésén lobbant fel: bármennyire is próbálták, nem tudták megállítani a szél és a száraz növényzet miatt rendkívül gyorsan terjedő lángokat.

{K1}

{A}