Módosították Sepsiszentgyörgy költségvetését: több mint hárommillió lej járványmegelőzésre

Bíró Blanka 2020. április 06., 18:22

Módosították Sepsiszentgyörgy költségvetését, nagy összegeket csoportosítottak át járványmegelőzésre.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Antal Árpád polgármester hétfőn online sajtótájékoztatón elmondta, a városi önkormányzat alárendeltségébe tartozó kulturális, sport- és szabadidős intézmények alkalmazottainak nagy részét kényszerszabadságra küldték. A kulturális intézmények – a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Tamási Áron Színház, az Andrei Mureșeanu Színház – költségvetését összesen 1,7 millió lejjel csökkentették. Az elmaradó rendezvényekre, például a Székely Vágtára vagy a Diákok Éve programsorozatra szánt mintegy 550 ezer lejt átcsoportosították. A módosítás után 700 ezer lejjel növelték meg az útjavításra szánt összeget.

Az önkormányzat alárendeltségébe tartozó népjóléti igazgatóság büdzséjét 536 ezer lejjel növelték meg, ezt járványkezelésre fordítják. További 2,8 millió lejt szintén járványmegelőzésre irányoztak elő, ezt a szükségletek függvényében használják fel. Az intézményes karanténban lévők költségeinek fedezésére 800 ezer lejt fordítanak.

{A}

A város idei költségvetését kiegészítették 4,3 millió lejjel, ez a Regionális Operatív Programban elnyert támogatások egy része. Ebből az uniós támogatásból épül meg a Csíki negyedi és a szépmezői sportpálya, rendezik az Állomás negyedi tó környékét, a Berde Áron Szakközépiskola udvarát, Szépmezőn óvoda és bölcsőde épül, lebontják a 7-es számú óvodát, és az Orbán Balázs utcában új óvodát építenek. Ezekre a beruházásokra hamarosan elindítják a közbeszerzést.

Antal Árpád a sajtótájékoztatón a romániai válságkezelésről elmondta,

a nehéz időkben a kritikákat is vissza kell fogni, mert „nem azzal segítünk, ha ujjal mutogatunk”.

Romániában viszonylag kevés koronavírusteszt készül, de a kapacitás folyamatosan bővül. Kovászna megye ebben a tekintetben a többi megyéhez viszonyítva jól áll, bár lehetne itt is még több tesztet végezni. „Fontos, hogy ne dőljünk hátra, a folyamat elején vagyunk, a neheze még hátra van. Vigyázzunk magunkra, egymásra, tartsuk be a szabályokat” – mondta Antal Árpád.