Csend van Etéden

Széchely István 2020. április 06., 18:03

A megnövelt pénzbírság, a karanténköltségek átruházása, illetve a büntetőjogi következmények visszatartják a szabályszegéstől a lakhelyi elkülönítés alatt állókat, és ez így van Etéd községben is – számolt be a tapasztalatokról a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője.

Etéd bejáratánál. Csend van, az amúgy is csendes településen. Archív Fotó: Barabás Ákos

A harmadik Hargita megyei igazolt koronavírusos megbetegedés is a Franciaországból Etédre hazatért férfihez köthető, egy vele közvetlen kapcsolatban álló személynél igazolták az újabb megbetegedést, amelyről hétfői közleményében tájékoztatott a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal.

Nem adhatnak ki információkat sem a rokoni kapcsolatra vonatkozóan, sem a harmadik fertőzött nemére és korára vonatkozóan

– közölte megkeresésünkre Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője. Azt viszont elmondta, hogy az ügyben még az első pozitív teszteredmény megérkezésekor elindított és jelenleg is zajló járványügyi kivizsgálás során lakhelyi elkülönítésbe helyezett 47 személy mind a környéken él. Ugyanakkor cáfolta azt, hogy lakhelyi izolációba kerültek volna azok a mentős alkalmazottak, akiket a 112-es sürgősségi segélyhívószámon a helyszínre riasztottak akkor, amikor a Franciaországból hazatért és lakhelyi izolációban lévő férfi segítséget kért a szívproblémák miatt később elhunyt apjához.

{A}

A fiatalabb férfi – akinek a koronavírus-tesztje másnapra pozitív eredményt hozott – szólt a kiérkező mentősöknek, hogy lakhelyi elkülönítés alatt állnak, ezért a mentős személyzet védőruházatban ment be, így nem volt szükség a későbbi elkülönítésükre – tájékoztatott a prefektusi hivatal szóvivője.

Ami az elrendelt lakhelyi izolációkat illeti, Adrian Pănescu kérdésünkre elmondta:

nem jellemző, hogy megpróbálják ezt megszegni az elkülönítés alatt állók, nincs annyi szabályszegés, mint egyes megyékben, különösen a legutóbbi szigorítás óta,

amelynek értelmében a pénzbírság értéke is jelentősen nőtt, továbbá az elkülönítés szabályai ellen vétő ellen büntetőjogi eljárás indulhat és két hétre intézményes karanténba helyezik, amelynek a költségeit is rá terhelik. Utóbbi az elszállásolás 230 lejes napi árával és a napi étkeztetés 70 lejes költségével együtt eléri a 4200 lejt a két hét alatt.

Ugyanakkor a helyhatóságok is próbálják tudatosítani az érintettekben, hogy nem érdemes kockáztatniuk – fűzte hozzá a szóvivő.

Nincs nagy mozgás

Tiboldi Elek etédi alpolgármestert, a község megbízott vezetőjét hétfőn kora délutánig még nem értesítették arról, hogy az első fertőzött egyik közvetlen kapcsolatánál is igazolták a megbetegedést. „Nem jó hír ez, de különösebben nincs mit kezdeni vele” – fogalmazott, de hozzáfűzte, így legalább nem járkálnak a falu felső felében. Ott él az a közösség, ahol számos lakhelyi elkülönítést elrendelt a népegészségügyi igazgatóság az első fertőzés igazolása után.

A hatósági jelenlét is erősödött a településen azóta, a csendőrség naponta járőrözik és a helybéli rendőrök is vigyázzák a rendet.

Nem történt rendbontás és a lakhelyelhagyási tilalmat sem szegték meg az izolációban lévők, „mert akkora port kavartak” a történtek, hogy nem kockáztat senki – mondta a településvezető.