Nem maradnak bárányhús nélkül a csíkszeredaiak

Korpos Attila 2020. április 06., 13:08

A lépcsőházak fertőtlenítésével kapcsolatban felmerült problémákról, az újabb karanténövezetek kijelöléséről, valamint a húsvét előtti bárányhús-árusítás korlátozott lehetőségeiről számolt be hétfőn Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

Korlátozva, de idén is lehet majd bárányhúst vásárolni Csíkszeredában. Archív Fotó: Mihály Csaba

„Továbbra is csak a múlt heti, etédi pozitív mintáról van tudomásunk, Csíkország továbbra is érintetlen” – közölte Ráduly Róbert Kálmán polgármester, a helyi katasztrófavédelmi bizottság elnöke online sajtótájékoztatóján. Mint mondta, jelentősen, 63-ra esett vissza a házi elkülönítésben levők száma, míg intézményes karanténben 31-en tartózkodnak. Az érvényben lévő rendeletekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a lépcsőházak fertőtlenítése a hétfői nappal lezárul, a következő nagyszabású akciót április 14–16. között tartják.

Volt olyan lépcsőház, ahová nem akarták beengedni a fertőtlenítőket. Ez nem engedély kérdése, tetszik, nem tetszik, a katonai rendeletet végre kell hajtani. Ezúton is kérjük a tömbházak lakóinak együttműködését a későbbi fertőtlenítések során

– mutatott rá a nehézségekre a polgármester, aki szerint biztos van javítanivaló a fertőtlenítés szakszerűségén, de a következő három napra már jobban fel tudnak készülni. 

Fotó: Pinti Attila

A város zónákra való felosztásáról is szó esett. A tömbházak bejáratánál kiragasztottak egy besorolási számot, megnevezték az övezeti felelőst és az ő elérhetőségét a vírussal kapcsolatban felmerülő problémák, kérdések tisztázása érdekében. „Ezek a felelősök tudni fogják,hogy az övezetükben ki részesülhet az Időseinkért! szolgáltatásban, de a házi elkülönítésben lévőkről is tudomásuk lesz, így könnyebb lesz azok felügyelete és ellenőrzése” – fogalmazott a polgármester. 

Az újonnan meghozott intézkedések között szerepel, hogy korlátoznak bizonyos kereskedelmi tevékenységeket is.

Közterületen és magánterületen minden jellegű mozgóárusítást vagy piacot betiltunk

– nyomatékosított Ráduly. Két kivétel létezik jelenleg, ez a megyeházánál lévő zöldség-gyümölcs forrópont és a Harmopan Rt. által működtetett mobilpékáru egység.

{A}

A másik intézkedés a karanténövezetet érintette. „Megfigyelési és elszigetelési szempontból továbbra is Hargitafürdő a legideálisabb helyszín. A jelenlegi karanténépület mellett például a Tirol és Pokát villák megfelelőek lennének erre a célra, a tulajdonosi közösséggel további egyeztetések vannak folyamatban.”

Emellett a bárányhús iránti kereslet várható megnövekedése miatt is döntéseket hoztak.

Nem maradnak a csíkiak bárányhús nélkül. Amennyiben a megyén belüli eladó rendelkezik megfelelő mozgóegységgel, közölje velünk a kereskedelmi szándékát. Engedéllyel és a higiéniai szabályok betartásával a jelenleg lezárt zöldségpiacon is kialakítunk néhány termelő fogadására alkalmas felületet

– jelentette be a városvezető.