Két mentő is járt a karanténközpontban, de nem új fertőzött miatt

Széchely István 2020. április 06., 12:10

Két alkalommal is járt a mentő a székelyudvarhelyi karanténközpontban vasárnap, majd Borboly Csaba megyei tanácselnök tett közzé egy tájékoztatót arról, hogy a korábbiakhoz képest eggyel nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma a megyében. Állítása szerint nem tévesek az általa közzétett információk.

Képünk illusztráció Fotó: Tamás Attila

A székelyudvarhelyi karanténközpont udvarára vasárnap behajtó mentőautók, valamint a megyei tanácselnök délutáni Facebook-bejegyzése miatt hamar szárnyra keltek a híresztelések egy új Hargita megyei koronavírus-fertőzöttről, noha a prefektusi hivatal vasárnap délutáni hivatalos közleményében nem szerepelt újabb igazolt megbetegedés a két etédi esethez képest.

{A}

A mentők nem koronavírusos betegek miatt jártak a karanténközpontban – cáfolta meg a pletykákat Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza szóvivője. Az történt, hogy hatósági kísérettel érkezett vasárnap a karanténközponthoz 15 gyergyószentmiklósi, külföldről hazatért személy, akiknek az elhelyezését az egészségügyi hatóság itt képzelte el. Mivel azonban Gyergyószentmiklósnak is van karanténközpontja, Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere azt mondta, nem a székelyudvarhelyi központ kell ellássa a gyergyószékieket.

Ám miközben a hazafelé tartó utazók Székelyudvarhelyen várakoztak, egyikük – aki útközben megevett egy pizzát – rosszul lett, ezért érkezett ki az első mentő a székelyudvarhelyi karanténközpontba.

A rosszullétre panaszkodót később a mentő vitte át Gyergyószentmiklósra, és a többiek is továbbutaztak a székelyudvarhelyi megállást követően.

Második alkalommal egy SMURD-egység érkezett a karanténközpontba azzal a jellegzetes furgonnal, amellyel a koronavírusos betegeket is szállítják, ám

ezúttal sem fertőzött beteget kellett elvinni, hanem Kápolnásfaluból hozott egy nőt, aki megszegte a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat, ezért a vonatkozó katonai rendelet értelmében két hétre intézményes karanténba helyezték,

amelynek a költségei is őt terhelik. A nő két gyerekével együtt került elhelyezésre a központban – tudtuk meg hétfőn a vasárnap történteket a városháza szóvivőjétől.

Elértük Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét is, aki vasárnap délután arról tett közzé egy vizuális tájékoztatót a Facebookon, hogy háromra nőtt Hargita megyében az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma. Ezt ugyan rövidesen eltávolította, de megkeresésünkre – anélkül, hogy bővebben nyilatkozni szeretett volna róla – elmondta, hogy nem tévedésből tájékoztatott 3 fertőzöttről, és hétfőn, 13 órakor újra közzé is teszi törölt bejegyzést.